07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-26 10:25:55 - 2021-10-27 24:00:00

Issued: 26-10-2021, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse Zee voert een west- tot zuidwest stroming maritiem polaire, maar vochtige lucht aan. Een warmefront, horend bij een laag bij Ijsland, ligt boven de Britse Eilanden en bereikt eind van de middag het westen van het land. In de avond trekt dit front oostwaarts over het land. Daarachter bevindt zich maritiem tropische lucht met dauwpunten tot ca. 14°C. Woensdag komen we steeds dieper in de warme sector terecht. Het bijbehorende koufront ligt morgen WZW-ONO georienteerd net net ten noorden van de FIR boven de Noordzee.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar, hoewel er detailverschillen in de positie van het koufront zijn morgen. De grenslaag is het aandachtspunt. Actueel ST boven een groot deel van het land. De modellen hebben dit niet goed te pakken. hoewel er wel indicatie voor ST is. De modellen zijn slechts indicatief bruikbaar. We gaan er van uit dat er in het westen geen nieuwe ST zal ontstaan. De (lichte) neerslag bij het warmtefront wordt door de modellen verschillend beschreven. We gaan uit van wat lichte regen, Hirlam geeft dit het best weer. Ook bij het warmtefont weer ST. Indicatie hiervoor zit ook in alle modellen. Aandachtspunt is ook of de neerslag van het koufront morgen het noorden van de FIR bereikt. Modellen tonen dit allen, zij het met wat detailverschillen.

Wind(stoten):

Vanaf vanavond neemt de wind boven zee op grote schaal toe naar 6 Bft, in de warme sector kan het verder buitengaats tot 7 Bft komen.

Bewolking:

Op veel plaatsen St, met name landinwaarts. Er wordt nog nieuwe St aangemaakt en aan de westrand van het gebied is de basis het laagst. Het kan tot het begin van de middag duren voordat alle St is opgetrokken tot Sc, hoewel het reëel is dat dit niet overal gebeurd. Verder nog enkele TCu's tot ca. FL090. Bij en achter het warmtefront ook op veel plaatsen ST, dan ook boven zee. Verschillen tussen de modellen zijn groot. Har40 toont voor vannacht weinig ST, de andere Harmonieversies wel. Van dit laatste gaan we uit. Dieper in de warme sector, morgen in de loop van dag, weer verbeterende condities.

Zicht:

Aanvankelijk boven land matig, op meerdere plaatsen slecht zicht. Geleidelijk verbeterend. Ook bij het warmefront matig tot slechte zichtcondities. Morgen overdag verbeterend.

Neerslag:

Enkele lichte TCu-buitjes door coalescentie en ook enige inzaaiing. Bij het warmtefront op meerdere plaatsen motregen, in de warme sector is de bewolking mogelijk vooral boven land nog dik genoeg voor af en toe wat lichte motregen. Nieuwe modelruns tonen dit echter niet meer. We noemen wat lichte neerslag in de ochtend nog wel.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten