07/12/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-10-26 18:07:38 - 2021-10-27 24:00:00

Issued: 26-10-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een laag boven de Noorse Zee voert een west- tot zuidwest stroming maritiem polaire, maar vochtige lucht aan. Een warmtefront, horend bij een laag bij IJsland, trekt vanavond oostwaarts over het land. Daarachter bevindt zich maritiem tropische lucht. Woensdag komen we steeds dieper in de warme sector terecht en wordt de aangevoerde lucht vanuit het zuiden geleidelijk droger.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. De grenslaag is het aandachtspunt. HAP1 en Hirlam zetten voor komende nacht zwaar in op St die in de vochtige lucht nabij en achter het warmtefront moet ontstaan. HAP2 en EC geven een beduidend hogere wolkenbasis te zien. Kijkend naar de KEPS uitvoer dan is te zien dat de St-kansen daarin klein zijn. Maakt het allemaal wat lastig. Voorlopig houden we een kans op St erin. Het neerslagsignaal in de modellen is bijzonder gering. Hirlam geeft wat morgen gespetter te zien, met name in het noorden. Andere modellen geven vrijwel niets. Kijkend naar de bijbehorende progtemps is wat licht gespetter niet uit te sluiten.

Wind(stoten):

Vanaf vanavond neemt de wind boven zee op grote schaal toe naar 6 Bft, in de warme sector kan het verder buitengaats tot 7 Bft komen.

Bewolking:

Veel bewolking, in eerste instantie vooral op Sc-niveau. Vanavond en vannacht dan toenemende ST-kansen boven land. Morgen overdag van het zuiden uit langzaam uitbreidende opklaringen.

Zicht:

Goede zichten. Vannacht en morgenochtend lokaal matig.

Neerslag:

Bij het warmtefront en achter het warmtefront zeer lokaal lichte regen of motregen. Morgen in de warme sector op de meeste plaatsen droog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten