31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-27 18:17:02 - 2020-06-28 24:00:00

Issued: 27-06-2020, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een W-O georiënteerde hoogtetrog op 500 hPa boven het noorden van het land zwaait vanmiddag en vanavond door naar het noorden. Een actief koufront heeft het noordoosten inmiddels verlaten, maar ook erachter is de luchtsoort nog steeds van tropische oorsprong. Een NNW-ZZO georiënteerde occlusie boven het midden trekt NNO-waarts, maar wordt steeds zwakker in een diffluente stroming. De scheidslijn met de polaire lucht bevindt zich op een NNW-ZZO georiënteerde (grond) trog, die vanavond het zuidwesten bereikt en pas aan het einde van de avond het oosten verlaat. Na passage van de trog wordt met een stevige westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Morgenmiddag bereikt een NNO-ZZW georienteerde trog het westen, trekt oostwaarts en verlaat aan het begin van de avond het noordoosten.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt is de mogelijke convectie ten noordoosten van de occlusie vanmiddag en vanavond. Na de passage van het koufront zijn de temperaturen in het oosten weer snel opgelopen en kunnen er mogelijk nog enkele buien ontstaan. Omdat de hoogtetrog inmiddels boven het noorden ligt en van het zuiden uit een gebied met NVA nadert moeten de buien het vooral van de nog aanwezige dagelijkse gang hebben. De zwaarste buien worden (opnieuw) boven het noordoosten verwacht.

Wind(stoten):

Bij de zwaarste onweersbuien kans op zware windstoten van 75 km/u. Voornaamste proces is waterloading en uitwisseling. Vanaf vanmiddag 6 Bft in de Zuidelijke Noordzee, zondag mogelijk 7 Bft in de zuidwestelijke districten. Ook zondag bij buien kans op windstoten, dan door uitwisseling en in de orde van 10-15 kn boven de gemiddelde wind.

Bewolking:

In het noordoosten enkele CB's, toppen FL350. Bij de occlusie enkele TCu's of CB's met toppen rond of net boven FL100. Bij en achter de occlusie en bij de trog een mix van gelaagde en convectieve bewolking. Morgen CU en bij de trog die in de middag passeert enkele TCU/CB's.

Zicht:

Slechte zichten in onweersbuien.

Neerslag:

Aanvankelijk voor de occlusie uit nog enkele onweerbuien in het noordoosten. Met ca. 40 kn (uni-)directionele schering en hoge CAPE-waarden van lokaal 1500-2000 J/Kg buien in het supercell regime met kans op grote hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. Bij de occlusie en de trog later vanavond enkele lichte tot matige regenbuien bij de trog van vanavond. Morgen bij de trog enkele matige regenbuien in het single-cell regime.

Temperatuur:

-

Sluiten