31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-28 00:34:45 - 2020-06-29 24:00:00

Issued: 28-06-2020, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied boven Schotland voert een stevige westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. De scheidslijn met de vochtige (tropische) lucht van gisteren bevindt zich op een NNW-ZZO georiënteerde occlusie/trog die in de loop van vannacht het oosten zal verlaten. Een volgende NNO-ZZW georiënteerde trog aan de grond boven Groot-Brittannië, op hoogte gevolgd door een hoogtetrog, bereikt in de ochtend het noordwesten en trekt gedurende de middag oostwaarts over het land. Een kleinschaligere (hoogte)trog trekt in de nacht naar maandag en maandagochtend over België en schampt daarbij mogelijk het zuidoosten. Maandag trekt het Schotse laag geleidelijk oostwaarts de noordelijke Noordzee op, waardoor de bijbehorende ingedraaide occlusie in de loop van maandagochtend en maandagmiddag over de noordelijke helft van de FIR oostwaarts beweegt, in de avond mogelijk het (uiterste) noorden van het land schampend.

Modelbeoordeling:

Grootschalig zijn er geen grote verschillen tussen de modellen. De neerslagpatronen verschillen echter wel in de details. Wat vooral opvalt is dat Hirlam tot en met vanmiddag duidelijk meer neerslag laat zien, ook op dit moment terwijl er actueel alleen wat kleine buitjes zichtbaar zijn op de radar, hetgeen ook de Harmonies laten zien. Vermoedelijk smeert Hirlam de toch vooral convectieve neerslag teveel uit. In de nacht naar maandag en maandagochtend zien we het neerslagsignaal vooral bij de trog boven het zuidoosten en in een smalle band langs de kust en boven het noordwesten (voornamelijk kustconvergentie). Ook dan lijkt het signaal in Hirlam te uitgebreid, alhoewel de convectieve component dan wel kleiner is.

Wind(stoten):

Seinen voor 6 Bft, eerst ook 7 Bft in de zuidwestelijke districten. Maandag op uitgebreidere schaal 7 Bft. Vandaag overdag bij buien kans op windstoten, hoofdzakelijk door uitwisseling, in de orde van 10-15 kn boven de gemiddelde wind. Maandag wordt de wind behoorlijk vlagerig en is er in de middag langs de kust kans op windstoten tot circa 70 km/uur.

Bewolking:

Een mix van gelaagde en convectieve bewolking, soms dik/diep genoeg voor de vorming van neerslag. Met name bij de troggen en langs de kust enkele TCU/CB's. Bij de ingedraaide occlusie maandag vooral boven de Noordzee een dikker frontaal pakket.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig.

Neerslag:

Bij de occlusie/trog vannacht af en toe wat buiige regen. Met name bij de troggen enkele, soms geclusterde regenbuien. Bij de ingedraaide occlusie maandag in de loop van de dag perioden met regen in de noordelijke helft van de FIR, mogelijk schampend aan het noordelijk kustgebied. Elders blijft het vanaf de middag waarschijnlijk meest droog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten