31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-28 05:50:47 - 2020-06-29 24:00:00

Issued: 28-06-2020, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied boven Schotland voert een stevige westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een NNO-ZZW georiƫnteerde trog ten westen van de kust, Inmiddels geanalyseerd als een occlusie aangezien, wordt op hoogte gevolgd door een hoogtetrog en trekt in de loop van de ochtend en middag oostwaarts over het land. Een kleinschaligere (hoogte)trog trekt in de nacht naar maandag en maandagochtend over Belgiƫ en schampt daarbij mogelijk het zuidoosten. Maandag trekt het Schotse laag geleidelijk oostwaarts de noordelijke Noordzee op, waardoor de bijbehorende ingedraaide occlusie in de loop van maandagochtend en maandagmiddag over de noordelijke helft van de FIR oostwaarts beweegt, in de avond mogelijk het (uiterste) noorden van het land schampend.

Modelbeoordeling:

Grootschalig zijn er geen grote verschillen tussen de modellen. De neerslagpatronen verschillen echter wel in de details. Wat vooral opvalt is dat Hirlam tot en met vanmiddag duidelijk meer neerslag laat zien, ook op dit moment terwijl er actueel alleen wat kleine buitjes zichtbaar zijn op de radar, hetgeen ook de Harmonies laten zien. Vermoedelijk smeert Hirlam de toch vooral convectieve neerslag teveel uit. In de nacht naar maandag en maandagochtend zien we het neerslagsignaal vooral nabij de trog boven het zuidoosten en in een smalle band langs de kust en boven het noordwesten (voornamelijk kustconvergentie). Ook dan lijkt het signaal in Hirlam te uitgebreid, alhoewel de convectieve component dan wel kleiner is.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft in de kustdistricten. Maandag op uitgebreidere schaal 7 Bft. Vandaag overdag bij buien kans op windstoten, hoofdzakelijk door uitwisseling, in de orde van 10-15 kn boven de gemiddelde wind. Maandag wordt de wind behoorlijk vlagerig en is er in de middag langs de kust kans op windstoten tot circa 70 km/uur.

Bewolking:

Een mix van convectieve en vooral eerst ook gelaagde bewolking, soms dik/diep genoeg voor de vorming van neerslag. Met name bij de troggen en langs de kust enkele TCU/CB's. Boven de zuidelijke helft van de FIR komen de toppen niet veel verder dan FL120, in de noordelijke helft van de FIR komen ze hoger; bij de trog/occlusie actueel tot FL150-200. Bij de ingedraaide occlusie maandag vooral boven de Noordzee een dikker frontaal pakket.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig.

Neerslag:

Met name bij de troggen enkele (geclusterde) regenbuien en/of wat buiige regen. Boven de noordelijke helft van de FIR komen de buien actueel net hoog genoeg voor een klap onweer. Bij de ingedraaide occlusie maandag in de loop van de dag perioden met regen in de noordelijke helft van de FIR, mogelijk schampend aan het noordelijk kustgebied. Elders blijft het vanaf de middag waarschijnlijk meest droog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten