31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-28 15:49:33 - 2020-06-29 24:00:00

Issued: 28-06-2020, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied boven Schotland voert een stevige zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een NNO-ZZW georiƫnteerde trog boven het oosten van het land wordt gevolgd door een hoogtetrog. Deze hoogtetrog trekt in de loop van vanmiddag en vanavond oostwaarts over het land. Een kleinschaligere (hoogte)trog trekt in de nacht naar maandag en maandagochtend over Belgiƫ en schampt daarbij mogelijk het zuidoosten. Maandag trekt het Schotse laag geleidelijk oostwaarts de noordelijke Noordzee op. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt in de loop van maandagmiddag en -avond over de noordelijke helft van de FIR oostwaarts. In de nacht naar dinsdag trekt de occlusie over de noordwestelijke helft oostwaarts.

Modelbeoordeling:

Op synoptische schaal zijn de verschillen tussen de modellen klein. De neerslagpatronen verschillen echter wel in de details. Wat vooral opvalt is dat Hirlam tot en met vanmiddag duidelijk meer neerslag laat zien. Harmonie40 mist actueel de buien bij de trog in het midden en noorden, HAP1 geeft juist teveel buien. De actuele buienactiviteit zit tussen Ha40 en HAP1 in. Vermoedelijk smeert Hirlam de toch vooral convectieve neerslag teveel uit. In de nacht naar maandag en maandagochtend zien we het neerslagsignaal vooral nabij de trog boven het uiterste zuidoosten en in een smalle band langs de kust en boven het noordwesten (voornamelijk kustconvergentie). Ook dan lijkt het signaal in Hirlam te uitgebreid, alhoewel de convectieve component dan wel kleiner is. Maandagavond en de nacht naar dinsdag zien we vooral in Hirlam een uitgebreid neerslagsignaal boven het noordwesten nabij de occlusie. Dit is goed te verklaren doordat er ook meer neerslag door coalescentie mogelijk is, wat Hirlam vaak beter beschrijft dan de overige modellen, we nemen dit over in de verwachting.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Maandag op uitgebreidere schaal 7 Bft. Vandaag overdag bij buien kans op windstoten, hoofdzakelijk door uitwisseling, in de orde van 10-15 kn boven de gemiddelde wind. In EC zien we langs de kust een groter gebied met uitschieters rond of boven 41 kn, in de andere uitvoer zien we dit niet. Uit de verificatie blijkt dat EC de windstoten ca 2-4 kn overschat en dat de Harmonies dichter bij de werkelijkheid liggen. De Harmonies laten de waardes boven de 41 kn niet of nauwelijks zien. We gaan er daarom vanuit dat de windstoten maandag langs de kust tot ca. 70 km/u zullen uitpakken.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking (CU en morgen ook SC). Met name bij de troggen en langs de kust enkele TCu/Cb's. Boven de zuidelijke helft van de FIR komen de toppen niet veel verder dan FL120, in de noordelijke helft van de FIR komen ze hoger; bij de trog actueel tot FL150-200. Bij de ingedraaide occlusie maandag vooral boven de Noordzee een dikker frontaal pakket.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig.

Neerslag:

Zie ook modelbeoordeling. Met name bij de troggen enkele (geclusterde) regenbuien in het single-cell regime en/of wat buiige regen. Bij de ingedraaide occlusie maandag in de loop van de dag perioden met regen in de noordelijke helft van de FIR, mogelijk schampend aan het noordelijk kustgebied. Elders blijft het vanaf de middag waarschijnlijk meest droog.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten