31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-29 00:25:54 - 2020-06-30 24:00:00

Issued: 29-06-2020, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied boven Schotland voert een stevige zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een kleinschalige (hoogte)trog boven Het Kanaal trekt in de loop van de nacht en ochtend oostwaarts over Belgiƫ en schampt daarbij mogelijk het zuidoosten. Het Schotse laag beweegt langzaam oostwaarts en trekt vanmiddag de noordelijke Noordzee op, om dinsdagmiddag boven het zuiden van Noorwegen uit te komen. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt in de loop van de middag en avond over de noordelijke helft van de FIR oostwaarts. Vanavond en in de nacht naar dinsdag trekt de occlusie over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noordwesten. Tegelijkertijd nadert van het zuidwesten uit een occluderende frontale golf boven de Atlantische Oceaan, die dinsdagmiddag en -avond de zuidoostelijke helft zal passeren en in de nacht naar woensdag boven het uiterste zuidoosten zal blijven slepen.

Modelbeoordeling:

Op synoptische schaal zijn de verschillen tussen de modellen klein. De neerslagpatronen verschillen echter wel in de details. Vannacht en vanochtend zien we het meest convectieve neerslagsignaal vooral nabij de trog boven het uiterste zuidoosten en in een smalle band langs de kust en boven het noordwesten (voornamelijk kustconvergentie). Wat vooral opvalt is dat Hirlam op veel meer plaatsen neerslag laat zien, vermoedelijk uit SC-schollen die net dik genoeg zijn voor wat lichte regen (coalescentie), maar Hirlam is daar wel erg gevoelig voor en dit lijkt ons toch iets te uitgebreid. Vanavond en in de nacht naar dinsdag zien we in alle modellen een uitgebreid neerslagsignaal boven het noordwesten nabij de occlusie. Dat de neerslag ook wat buiig kan zijn van karakter is dan weer goed in de Harmonies te zien, er is sprake van wat ondiepe onstabiliteit onderin en inzaaiing kan daarbij ook een rol spelen. Bij het occluderende frontaal systeem vooral in Hirlam en EC een flink neerslaggebied, de Harmonies onderschatten de stratiforme neerslag. Deze laatsten hebben dan wel weer een realistischer beeld van de lage bewolking en stratus hierbij.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Bij buien kans op windstoten, hoofdzakelijk door uitwisseling, in de orde van 10 kn boven de gemiddelde wind. Zowel de Harmonies als EC laten vanmiddag en vanavond lokaal windstoten tot net 41 kn zien in de kustgebieden, dit lijkt realistisch en daarom gaan we er vanuit dat de windstoten langs de kust tot ca. 70 km/u zullen uitpakken. Ook dinsdag overdag is de wind vlagerig maar een fractie minder dan vandaag.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking (CU en ook SC). Met name bij de trog en langs de kust enkele TCu/Cb's, toppen tot iets boven FL100, bij de trog tot maximaal FL200. Bij de ingedraaide occlusie maandag vooral boven de Noordzee een dikker frontaal pakket maar ook nog steeds (ingebedde) TCu onderin. In het noorden van de FIR kunnen de toppen maandagavond tijdelijk weer wat hoger komen (tot FL150). Dinsdagmiddag en -avond bij het occluderende frontaal systeem dalende wolkenbasis met lage SC en lokaal ST.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig. Dinsdagmiddag en -avond bij het occluderende frontaal systeem matig tot slecht.

Neerslag:

Zie ook de modelbeoordeling. Met name bij de trog en mogelijk langs de (noordwest)kust enkele (geclusterde) regenbuien in het single-cell regime en/of wat buiige regen, de kans op onweer is klein maar niet verwaarloosbaar. Bij de ingedraaide occlusie in de loop van de dag perioden met regen in de noordelijke helft van de FIR, vanavond en in de nacht naar dinsdag ook in het noordwesten en noorden van het land. De CAPE is verwaarloosbaar, behalve maandagavond in het noorden van de FIR, daar 200-400 J/Kg. Dinsdagochtend nog wat lichte (buiige) regen in het noord(oost)en. Dinsdagmiddag en -avond bij het occluderende frontaal systeem perioden met regen, vooral in het midden en zuiden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten