31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-29 13:29:39 - 2020-06-30 24:00:00

Issued: 29-06-2020, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied bij Schotland voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt dinsdag overdag boven het zuiden van Noorwegen aan. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt in de loop van de middag en avond over de noordelijke helft van de FIR en komt heel geleidelijk iets zuidelijker. Later vanavond en komende nacht trekt de occlusie over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden. Tegelijkertijd nadert van het zuidwesten uit een occluderende frontale golf boven de Atlantische Oceaan. Het warmtefront hiervan trekt later op dinsdagavond of in de nacht naar woensdag van het zuiden/zuidwesten uit het zuiden binnen en krijgt daarbij een WZW-ONO oriƫntatie.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de precieze koers en de activiteit van het frontale systeem dat vanaf dinsdagavond het weer gaat bepalen. Vanavond en in de nacht naar dinsdag zien we in alle modellen een uitgebreid neerslagsignaal boven het noordwesten nabij de occlusie. Dat de neerslag ook wat buiig kan zijn van karakter is dan weer goed in de Harmonies te zien, er is sprake van wat ondiepe onstabiliteit onderin en inzaaiing kan daarbij ook een rol spelen. Lokaal zien we in deze regio sommen van rond 20 mm. Bij het occluderende frontaal systeem laten alle modellen een flink neerslaggebied zien, waarbij EC en met name Hirlam de neerslag consistent iets noordelijker en enkele uren eerder laten komen dan de Harmonie-versies. We gaan uit van een noordelijker begrenzing dan de Harmonies. Tot woensdagochtend berekent Hirlam in een strook van Zeeland naar Twente op veel plaatsen 10-15, lokaal ruim 20 mm. EC komt met vergelijkbare sommen, maar dan iets zuidelijker. Wat opvalt is dat de PPW-waarden aan de warme kant oplopen maar waarden van 30-35 mm.

Wind(stoten):

6-7 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Vooral vanmiddag en begin van de avond behoorlijk vlagerig boven land (30-35 kn, kust lokaal 40 kn) vooral door instraling, we gaan er vanuit dat de windstoten langs de kust tot ca. 70 km/u zullen uitpakken. Ook dinsdag overdag is de wind vlagerig maar een fractie minder dan vandaag.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking in de grenslaag. Bij de ingedraaide occlusie vooral boven de Noordzee een dikker stabiel gelaagd pakket maar ook nog steeds TCu onderin. In het noorden van de FIR kunnen de toppen vanavond tijdelijk weer wat hoger komen (tot FL150). Overdag boen land ook TCu. Dinsdagmiddag en -avond op nadering van het occluderende frontaal systeem zakkende wolkenbasis met lage SC en in de loop van de avond en nacht toenemende kans op ST.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag bij het occluderende frontaal systeem matig tot slecht.

Neerslag:

Bij de ingedraaide occlusie van tijd tot tijd regen in de noordelijke helft van de FIR, vanavond en komende nacht ook in het noordwesten en noorden van het land. De CAPE is verwaarloosbaar, behalve vanavond in het uiterste noorden van de FIR, daar 200-400 J/Kg. Dinsdagochtend nog wat lichte (buiige) regen in het noord(oost)en. Op nadering van het occluderende frontaal systeem perioden met regen, vooral in het midden en zuiden, in de middag en avond mogelijk wat buiig van karakter ten gevolge van inzaaiing. De positie van het neerslagmaximum is dus nog wel onzeker. Waarschuwingscriteria voor neerslag lijken deze periode niet aan de orde.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten