31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-29 19:33:23 - 2020-06-30 24:00:00

Issued: 29-06-2020, forecaster: debie
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied bij Schotland voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt morgen overdag boven het zuiden van Noorwegen aan. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt in de loop van de avond over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden.Tegelijkertijd nadert een occluderende frontale golf boven de Atlantische Oceaan behoren bij een randstoring van het zuidwesten uit. Het warmtefront hiervan trekt later op dinsdagavond en in de nacht naar woensdag van het zuidwesten uit het zuiden en krijgt daarbij een WZW-ONO oriƫntatie. De vraag is verder of een deel van ons land te maken krijgt met de warme sector van deze storing.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de precieze koers en de activiteit van het frontale systeem dat vanaf dinsdagavond het weer gaat bepalen. Bij het occluderende frontaal systeem laten alle modellen een flink neerslaggebied zien, waarbij EC en met name Hirlam de neerslag consistent iets noordelijker en enkele uren eerder laten komen dan de Harmonie-versies. We gaan uit van een noordelijker begrenzing dan de Harmonies. Tot woensdagochtend berekent Hirlam in een strook van Zeeland naar Twente op veel plaatsen 10-15, lokaal ruim 20 mm. EC komt met vergelijkbare sommen. Wat opvalt is dat de PPW-waarden aan de warme kant oplopen maar waarden van 30-36 mm. Vanavond en vannacht zien we in alle modellen een uitgebreid neerslagsignaal boven het noordwesten nabij de occlusie. Dat de neerslag ook wat buiig kan zijn van karakter is dan weer goed in de Harmonies te zien, er is sprake van wat ondiepe onstabiliteit onderin en inzaaiing kan daarbij ook een rol spelen. Lokaal zien we in deze regio sommen van 10- 20 mm.

Wind(stoten):

6-7 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Vooral begin van de avond nog behoorlijk vlagerig boven land (30-35 kn, kust lokaal 40 kn), we gaan er vanuit dat de windstoten langs de kust tot ca. 70 km/u zullen uitpakken. Ook dinsdag overdag is de wind vlagerig maar een fractie minder dan vandaag.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking (Cu/Sc) in de grenslaag die vanavond deels oplost. Bij de ingedraaide occlusie vooral boven de Noordzee een dikker stabiel gelaagd pakket maar ook nog steeds TCu onderin. In het noorden van de FIR kunnen de toppen vanavond tijdelijk weer wat hoger komen (tot FL150). Dinsdagmiddag en -avond op nadering van het occluderende frontaal systeem zakkende wolkenbasis met lage SC en in de loop van dinsdagavond en nacht naar woensdag toenemende kans op ST.

Zicht:

Goed, in neerslag mogelijk matig. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag bij het occluderende frontaal systeem matig tot slecht.

Neerslag:

Bij de ingedraaide occlusie van tijd tot tijd regen boven onze FIR en vanavond en komende nacht ook in het noordwesten en noorden van het land regen, mogelijk wat buiig van karakter ten gevolge van inzaaiing. Dinsdag eind van de middag en dinsdagavond, nacht naar woensdag en woensdag overdag regen op het frontale systeem vanuit het westen. De posities van het neerslagmaxima zijn voor het noorden alsmede voor het zuiden nog wel onzeker. Waarschuwingscriteria voor neerslag lijken deze periode niet aan de orde.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten