31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-06-30 05:07:26 - 2020-07-01 24:00:00

Issued: 30-06-2020, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven de Noordelijke Noordzee voert een stevige west- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag beweegt langzaam oostwaarts en komt in de loop van de avond boven Finland terecht, waardoor de stroming geleidelijk in kracht afneemt. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt momenteel over de noordelijke helft van het land oostwaarts, waarna de restanten in de ochtend blijven slepen boven het noorden. Tegelijkertijd nadert een occluderende frontale golf boven de Atlantische Oceaan behorend bij een randstoring van het zuidwesten uit. Het warmtefront hiervan bereikt het zuiden later vanavond, waarna het (uiterste) zuiden in de nacht naar woensdag in de warme sector terecht komt. De oriƫntatie van het front wordt daarbij geleidelijk WZW-ONO waardoor overdag het (uiterste) zuidoosten in de warme sector zit, totdat in de avond het koufront oostwaarts het land zal verlaten. Woensdagochtend passeert een zwakke bovenluchttrog oostwaarts het noorden van de FIR, hetgeen voor enige interactie met het front kan zorgen.

Modelbeoordeling:

Actueel en in mindere mate vanochtend zien we in alle modellen een neerslagsignaal nabij de occlusie. Dat de neerslag ook wat buiig kan zijn van karakter is goed in de Harmonies te zien, er is sprake van wat ondiepe onstabiliteit onderin en inzaaiing kan daarbij ook een rol spelen. Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, waarbij de Harmonies duidelijk te weinig stratiforme neerslag laten zien. In de middag is er wel wat ondiepe onstabiliteit aanwezig onderin, waardoor de neerslag een wat buiig karakter zou kunnen krijgen. Later in de avond en nacht naar woensdag lijkt er juist wat onstabiliteit op hoogte voor te komen. Woensdagochtend is er een duidelijke opleving zichtbaar in de neerslag boven het zuiden en midden, hetgeen mogelijk te linken is aan het passeren van de bovenluchttrog. In de Harmonies oogt het signaal sterk convectief, echter in de progtemps zien we het profiel vrijwel rechtovereind staan. In de middag zien we de potentiƫle onstabiliteit in de warme sector sterk toenemen en in HIR is op enige moment een onweersbui mogelijk vanaf de grond tot FL300-FL350. In de Harmonies lukt dit niet doordat er een inversie aanwezig is rond FL100 waardoor deze modellen niet met onweersbuien komen maar de potentie is er dus wel.

Wind(stoten):

Tot vanavond 6 Bft in de kustdistricten, boven de Noordzee en boven het IJsselmeergebied. Vandaag overdag opnieuw vlagerig. Woensdag duidelijk minder wind, in de avond mogelijk weer 6 Bft in de zuidwestelijke districten.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking (Cu/Sc). Bij de ingedraaide occlusie een dikker stabiel gelaagd pakket maar ook nog steeds TCu onderin. Vanmiddag en -avond op nadering van het occluderende frontaal systeem zakkende wolkenbasis met lage SC en in de loop van de avond en nacht naar woensdag toenemende kans op ST, geleidelijk ook beneden 500 vt. Woensdag overdag raken we de stratus geleidelijk op de meeste plaatsen weer kwijt. Dan naast stratiforme bewolking waarschijnlijk ook ingebedde TCu/CB's (tot FL150) en in de middag in het zuidoosten mogelijk CB's tot hogere niveaus, tot maximaal FL350.

Zicht:

Goed, in neerslag matig. Bij het occluderende frontaal systeem matig en vooral in de nacht en ochtend ook slecht.

Neerslag:

Zie ook de modelbeoordeling. Bij de occlusie meest lichte buiige (mot)regen. Op nadering van de frontale golf vanavond vooral in het midden en zuiden perioden met regen, in de nacht naar woensdag en woensdagochtend met een wat meer convectief karakter. In de zuidoostelijke helft kan het dan plaatselijk stevig doorregenen met hoge intensiteiten, met PW-waarden van 30-35 mm. Woensdagmiddag en aan het begin van de avond in het zuidoosten een kleine kans op enkele stevige (onweers)buien, mits het genoeg opwarmt. In dat geval zijn er CAPE-waarden van 1500 J/Kg en schering in de orde van 40-45 kn, afhankelijk van de diepte van de convectie, waarmee goedgeorganiseerde convectie (supercells) tot de mogelijkheden behoort, een aandachtspunt. De totale neerslaghoeveelheden kunnen in het zuidoosten lokaal oplopen tot 20-30 mm in 24 uur, HAP1 komt lokaal met 40 mm in 30 uur.

Temperatuur:

Het is de vraag hoe zeer het opwarmt woensdagmiddag in het (uiterste) zuidoosten, hetgeen afhankelijk is van de dikte van de bewolking maar ook de exacte koers van de warme sector.

Sluiten