26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-07-05 10:55:28 - 2020-07-06 24:00:00

Issued: 05-07-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een actief lagedrukgebied ligt om 12 UTC boven het uiterste zuiden van Noorwegen. Een NO-ZW georiënteerd split-level koufront ligt om 12 UTC boven het zuidoosten en verlaat halverwege de middag het land. Het diffuse NO-ZW georiënteerde koufront aan de grond ligt om 12 UTC boven het uiterste noordwesten en beweegt zuidoostwaarts en verlaat Limburg rond 19 UTC. Een zwakke trog ligt later vanmiddag en in de avond enige tijd nagenoeg parallel aan de stroming van East-Anglia, via de Kop van Noord-Holland richting Groningen. Een hoogtetrog bij Schotland beweegt zuidoostwaarts en bereikt halverwege maandagochtend het noordwesten van ons land en verlaat het oosten halverwege de middag. De koudste bovenlucht bevindt zich dan in het noordoosten met ca. -24°C op 500 hPa. Maandagavond wordt de stroming onder invloed van een naderbijkomende rug geleidelijk anticyclonaal.

Modelbeoordeling:

Hirlam en EC geven de coalescentieneerslag wat beter weer, de Harmonies geven juist een meer realistische weergave van de lagere bewolking. Het grondkoufront is erg diffuus en lijkt te bestaan uit enkele zwakke lijn-segmenten. Omdat in het verlengde van de Theemsmonding de lucht boven de zuidelijke Noordzee steeds weer nieuw vocht oppikt is het grondkoufront in de dauwpunten slecht te herkennen.

Wind(stoten):

Seinen voor 6-7 Bft aan de kust, vanmiddag iets afnemend. In een smalle zone net noord van de zwakke trog gaat de wind er tijdelijk bijna helemaal uit. Komende nacht overal weer seinen voor 6 Bft, in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied 7 Bft. Bij buien dan mogelijk weer zware windstoten tot ca. 75 km/u. Maandag overdag geleidelijk afnemende wind, in het oostelijk Waddengebied verdwijnt de 6 Bft aan het einde van de middag.

Bewolking:

Op en ten zuidoosten van het split-level front zit nog steeds stratus, alhoewel de dagelijkse gang ervoor zorgt dat de basis geleidelijk boven de 1000 vt komt. stratus, waarbij de condities in het zuidoosten voortdurend wat beter blijven. Ten westen van het split-level koufront naast Sc-bewolking ook steeds meer Cu. Bovendien breiden de opklaringen boven het noordwesten zich steeds meer uit over het land. Vooral nabij de zwakke trog in het noorden kan de convectie wat dieper worden met mogelijk ook TCu/Cb tot ca. FL100. Komende nacht neemt de onstabiliteitsdiepte op nadering van de hoogtetrog geleidelijk toe naar FL200-250 in het noorden van de FIR. Maandag overdag boven land veel convectieve bewolking, Cb-toppen in het noordoosten tot ca. FL250, meer naar het zuidoosten lagere toppen. Na passage van de hoogtetrog geleidelijk afnemende convectie. In het noordoosten blijven Cb's tot in de avond mogelijk, tophoogte neemt wel af naar ca. FL100.

Zicht:

In de lichte regen en motregen op en ten zuidoosten van het split-level front matige, eerst nog slechte zichten. Verder overal goede zichtcondities, vooral omdat er ook steeds drogere maritiem polaire lucht ons land binnenstroomt. Tijdens de buien uiteraard wel kortdurend teruglopend zicht.

Neerslag:

Op en ten zuidoosten van het split-level front af en toe motregen (coalescentie). Later vanmiddag en in de avond kunnen er vooral op de zwakke trog boven het noorden van het land enkele buien ontstaan, alle modellen zijn hier vrij eenduidig in. Komende nacht zien we op nadering van de hoogtetrog steeds meer buien boven het noorden van de FIR en ook boven de noordelijke helft van het land. De kans op onweer lijkt komende nacht alleen te zijn weggelegd voor het noorden van de FIR, daar CAPE-warden van 400-700 J/kg. Overdag in het hele land buien, dagelijkse gang en passage van de hoogtetrog versterken elkaar enigszins. CAPE-waarden boven de noordelijke helft van het land 200-400 J/kg, in het noordoosten (koudste bovenlucht) lokaal iets boven de 400 J/kg, daar is dan ook kans op onweer. De effectieve schering is dan 10-15, lokaal 15-20 knopen, dus overwegend single cel met lokaal multicel. Na passage van de hoogtetrog nemen de buien in de middag in aantal en intensiteit af. In het noordoosten blijft de kans op een bui tot halverwege de avond aanwezig.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden. Tx vanmiddag ca. 20°C. In de polaire lucht komende nacht beduidend lagere minima dag afgelopen nacht, Tn ca. 13°C, maandag overdag Tx rond 18°C.

Sluiten