26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-07-06 11:25:27 - 2020-07-07 24:00:00

Issued: 06-07-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Vandaag wordt het weer bepaald door een langzaam opvullend lagedrukgebied boven Scandinavië. Rondom dit systeem wordt met een west- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een NO-ZW georiënteerde hoogtetrog beweegt vanmiddag zuidoostwaarts over ons land. De koudste bovenlucht bevindt zich dan in het noordoosten met ca. -23°C op 500 hPa. Vanavond wordt de stroming op nadering van een zwakke rug geleidelijk anticyclonaal. Dan passeert ook nog een restant van een occlusie. Een deel hiervan lijkt in de nacht van maandag op dinsdag boven de Engelse oostkust te blijven slepen en vervolgens langzaam oostwaarts te bewegen. Dinsdagochtend en begin van de middag trekt dit systeem van west naar oost over het land, gevolgd door een zwakke rug. Ten westen van Ierland ontwikkelt vandaag rond 52N een frontale golf met in aanvang kenmerken van een 'Detached Warmfront'. Geleidelijk ontstaat er een secundair laag op de golftop. Het laag blijft aan de warme kant van de jet en diept niet of nauwelijks uit. Het laag wordt woensdag 00 UTC boven het midden van Engeland verwacht. De bijbehorende frontale neerslag ligt ver voor het front uit en bereikt halverwege de avond al het westen.

Modelbeoordeling:

Harmonie40 lijkt de buiigheid vandaag te onderschatten. Dat is een bekend fenomeen, het lijkt erop dat dat vooral de wat ondiepere buien betreft, waarbij de wolken voor het grootste deel onder het -15°C niveau zitten. HAP1 heeft de zuidwaartse uitbreiding in de loop van de nacht sneller en dat is m.i. realistisch als we kijken naar de actualiteit. Ten aanzien van de naderende frontale golf zien we nog geen significante positie-verschillen. Met name warmte-advectie zorgt vanaf dinsdagavond voor toename van de bewolking en neerslag. Waarschijnlijk wordt de stratiforme neerslag en de timing daarvan door Hirlam en EC beter weergegeven.

Wind(stoten):

Vanmiddag seinen voor 6 Bft, in het district Rottum eerst nog kortstondig 7 Bft. De wind neemt geleidelijk en in het oostelijk Waddengebied verdwijnt de 6 Bft in de loop van de avond. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

Vandaag convectieve bewolking met Cb-toppen in het noordoosten tot ca. FL200, meer naar het zuidwesten zijn de toppen lager. Na passage van de hoogtetrog zien we geleidelijk afnemende convectie. In het noordoosten blijven Cb's tot in de avond mogelijk, de top-hoogte neemt dan wel af naar ca. FL100, mede door wat warmte-advectie die gekoppeld is aan het occlusie-restant. Dinsdag op de trog toppen tot FL120. In de avond op nadering van het warmtefront van de frontale golf toenemende stratiforme bewolking. De onderste ca. 8000 vt blijven vooral in de kustgebieden onstabiel van opbouw,

Zicht:

Goede zichtcondities, tijdens de buien kortdurend teruglopend zicht, in een zwaardere bui op maandag slechte zichten.

Neerslag:

Op nadering van de hoogtetrog en geholpen door dagelijkse gang ontstaan in de loop van de ochtend geleidelijk meer buien. CAPE-waarden zijn 400-700 J/kg, lokaal zien we al onweer boven het noorden. De CAPE-waarden 100-200 J/kg, aanvankelijk lokaal nog 200-400 J/kg. De effectieve schering is dan 10-15, lokaal 15-20 knopen, dus overwegend single cel met lokaal multicel. Na passage van de hoogtetrog nemen de buien later vanmiddag in aantal en intensiteit af. In het noordoosten blijft de kans op een bui tot halverwege de avond aanwezig. Dinsdag op de trog (oude occlusie) enkele buien. De timing en de locatie van de neerslag behorend bij het warmtefront van de frontale golf is dinsdagavond nog wel onzeker. Het lijkt erop dat de eerste neerslag deels door inzaaiing van de onstabiele laag door stratiforme neerslag wordt veroorzaakt.

Temperatuur:

In de polaire lucht komende nacht lagere minima dan afgelopen nacht, Tn ca. 8°C, dinsdag overdag Tx rond 20°C.

Sluiten