27/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-23 12:15:20 - 2022-09-24 24:00:00

Issued: 23-09-2022, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied boven West Europa beweegt langzaam verder oostwaarts. Een NO-ZW georienteerd koufront net ten westen van ons land komt langzaam naderbij. Komende nacht wordt het front boven het noorden en westen verwacht. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front komt het front min of meer tot stilstand. Nabij de golven ontstaan kleine lagedrukkernen. Een zo'n kern wordt morgenochtend boven Zeeland verwacht en trekt in de loop van zaterdag zuidwaarts over Belgiƫ naar het noorden van Frankrijk. Met het wegtrekken van het laagje beweegt het front ook zuidwaarts over ons land. In de nacht naar zondag wordt het front boven het zuidoosten van ons land verwacht.

Modelbeoordeling:

Het vertragende en golvende front lijkt boven ons land sterk te gaan vertragen. Modellen laten dat allemaal zien. Wel kleine verschillen in timing en positie waarbij het front zondagochtend in alle modeluitvoer nog boven het zuidoosten van ons land ligt. De neerslag is soms wat convectief van karakter en omdat er soms weinig beweging in het front zichtbaar kan er zeer lokaal veel regen vallen. Modellen geven enkele kleine gebieden met 20-40 mm regen, zeer lokaal nog iets daarboven. Ook geven alle modellen nabij het front een St-signaal waarin de grondpositie van het front goed te herkennen is.

Wind(stoten):

Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en omdat de precieze locatie iedere run steeds weer iets anders is, maakt dat de windverwachting onzeker. Achter het front zien we een noordenwind.

Bewolking:

Een dikker wordend frontaal wolkenpakket. In de frontale bewolking is soms ook sprake van enige onstabiliteit en is dus TCu/Cb mogelijk. Nabij het grondfront ook sprake is van St. Na frontpassage polaire lucht en dus cumuliforme bewolking.

Zicht:

Overdag nabij het front matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, waar de gradient gering is en de neerslag intensiteit groter, kunnen de zichtcondities slecht zijn. Achter het front, in de polaire goede zichtcondities.

Neerslag:

Vanmiddag vooral in het noorden en westen regen, vanavond en morgen langzaam verder het land intrekkend. In de frontale zone ook kans op enkele ingebedde buien. Dit is terug te zien in de progtemps (soms onstabiel) en het neersignaal. Neerslaghoeveelheden zijn een aandachtspunt. EC is duidelijker wat sneller dan de Harmonies met het zuidwaarts bewegen van de frontale neerslag. In EC zien we het in de ochtend van het noorden uit droog worden, Harmonies zijn daar (veel) later mee.

Temperatuur:

Morgen met een Tx van rond de 15 gr, duidelijk te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten