29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-24 00:53:29 - 2022-09-25 24:00:00

Issued: 24-09-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een zwakker hoog boven Oost-Europa bevindt zich een NO-ZW georiƫnteerd, golvend koufront in een langgerekte frontale vore. Deze frontale vore ligt momenteel van Ameland naar Vlissingen en trekt vervolgens maar heel langzaam zuidoostwaarts. Door de vorming van diverse (stabiele) golven in het front komt het front min of meer tot stilstand. Nabij de golven ontstaan kleine lagedrukkernen. Een zo'n kern ontwikkelt zich in de loop van de nacht boven het zuidwesten en trekt in de loop van de dag zuidwaarts over Belgiƫ naar het noorden van Frankrijk. Met het wegtrekken van het laagje beweegt het front uiteindelijk ook wat sneller zuidwaarts over ons land. Aan het begin van de nacht naar zondag verlaat het front het land. Zondag overdag voert een noord- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aan. Overdag trekt nog een zwakke hoogtetrog van noord naar zuid over het land.

Modelbeoordeling:

De verschillen in positie van de frontale vore zijn klein geworden. HAP1 zit actueel te westelijk. EC/HA43 hebben de vore momenteel behoorlijk goed te pakken, waarbij HA43 later op de dag ook weer een laagje laat ontstaan boven het oosten, waardoor het front daar vertraagt. Dit is dus een onzekerheid. De neerslag is soms wat convectief van karakter en doordat er soms weinig beweging in het front zichtbaar is kan er zeer lokaal veel regen vallen. Modellen geven in de opeenvolgende runs consistent enkele gebieden met 20-40 mm/24uur, zeer lokaal nog iets daarboven. Voorkeur lijkt momenteel het noordwesten, maar zeer lokaal valt het ook elders niet uit te sluiten. Ook geven alle modellen nabij de vore een sterk St-signaal waarin de grondpositie van het front goed te herkennen is. Ook aan de 'warme' kant van het front kan op meerdere plaatsen St worden gevormd door het langzaam vochtiger worden van de lucht.

Wind(stoten):

Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en doordat de precieze locatie iedere run steeds weer iets anders is, maakt dat de windverwachting onzeker. Achter het front zien we een noord- tot noordoostenwind van 5-6 Bft in de kustdistricten.

Bewolking:

Een dik frontaal wolkenpakket. In de frontale bewolking is soms ook sprake van enige onstabiliteit en is dus TCu/Cb mogelijk. In de frontale zone is er vooral op het grondfront ook sprake van St. Na frontpassage polaire lucht en dus cumuliforme bewolking. Kijkend naar de progtemps en het wolkentop-product dan komen de toppen in de polaire lucht niet hoger dan FL120.

Zicht:

In neerslag geregeld matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, maar ook ten oosten van de frontale zone, kunnen de zichtcondities ook slecht zijn door nevel. Achter het front, in de polaire lucht, goede zichtcondities.

Neerslag:

Bij en oost van het front perioden met regen en ook enkele ingebedde buien. Dit is terug te zien in de progtemps (soms onstabiel) en het neerslagsignaal. Convectieve toppen (tot ca. FL150) zijn wel lager dan de stratiforme echotoppen (soms boven FL200) die op de radar te zien zijn. Neerslaghoeveelheden zijn een aandachtspunt, lokaal zijn dus 24-uurssommen van 20-40 mm regen te verwachten.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten