Issued: 24-09-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer
Synoptische situatie:
Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een hoog boven Oost-Europa bevindt zich een NO-ZW georiƫnteerd, golvend koufront in een langgerekte frontale vore. Deze frontale vore ligt momenteel van Groningen naar Hoek van Holland en trekt vervolgens maar heel langzaam zuidoostwaarts. Nabij de golven ontstaan kleine lagedrukkernen. Een zo'n kern ligt 04 UTC boven het zuidwesten, aan andere boven de Duitse Wadden. Beide laagjes trekken gedurende de dag langzaam zuidwaarts. Met het zuidwaarts trekken van de laagjes beweegt het front uiteindelijk ook wat sneller zuidwaarts over ons land. Aan het begin van de nacht naar zondag verlaat het front het land. Zondag overdag voert een noord- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aan. Overdag trekt nog een zwakke hoogtetrog van noord naar zuid over het land.
Modelbeoordeling:
De verschillen in positie van de frontale vore zijn klein geworden. Alle modellen hebben de vore momenteel vrij goed te pakken, de neerslag wordt het beste weergegeven door HA40. In de loop van de dag zien we kleine verschillen ontstaan in de snelheid waarmee de opvullende laagjes zuidwaarts trekken. De neerslag is soms wat convectief van karakter en doordat er aanvankelijk weinig beweging in het front zichtbaar is kan er zeer lokaal veel regen vallen. Met name in het westen en zuid(west)en kan er vandaag zeer lokaal nog 15-30 mm vallen, op de meeste plaatsen echter beduidend minder. Lokaal zien we (radar)sommen van ca. 30 mm in een strook van Noord-Holland via Friesland naar Groningen. Ook geven alle modellen nabij de vore een sterk St-signaal waarin de grondpositie van het front goed te herkennen is. Ook aan de 'warme' kant van het front kan op meerdere plaatsen St worden gevormd door het langzaam vochtiger worden van de lucht.
Wind(stoten):
Nabij de golftoppen kleine vlakke laagjes en doordat de precieze locatie iedere run steeds weer iets anders is, maakt dat de windverwachting onzeker. Achter het front zien we een noord- tot noordoostenwind van 5-6 Bft in de kustdistricten. In de loop van de middag verdwijnen de seinen.
Bewolking:
Een dik frontaal wolkenpakket. In de frontale bewolking is soms ook sprake van enige onstabiliteit en is dus TCu/Cb mogelijk. In de frontale zone is er vooral op het grondfront ook sprake van St. Na frontpassage polaire lucht en dus cumuliforme bewolking. Kijkend naar de progtemps en het wolkentop-product dan komen de toppen in de polaire lucht niet hoger dan FL120.
Zicht:
In neerslag geregeld matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, maar ook ten oosten van de frontale zone, kunnen de zichtcondities ook slecht zijn door nevel. Achter het front, in de polaire lucht, goede zichtcondities.
Neerslag:
Bij en oost van het front perioden met regen en ook enkele ingebedde buien. Dit is terug te zien in de progtemps (soms onstabiel) en het neerslagsignaal. Convectieve toppen (tot ca. FL150) zijn wel lager dan de stratiforme echotoppen (soms boven FL200) die op de radar te zien zijn. In het westen en zuiden vandaag nog 5-10, zeer lokaal 20-30 mm.
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.