27/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-24 11:24:16 - 2022-09-25 24:00:00

Issued: 24-09-2022, forecaster: berge
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een hoog boven Oost-Europa bevindt zich een NO-ZW georiƫnteerd, golvend koufront in een langgerekte frontale vore. Deze frontale vore ligt momenteel van Overijssel naar het westen van Brabant en trekt vervolgens maar heel langzaam zuidoostwaarts. Nabij de golven zijn kleine lagedrukkernen ontstaan. Een daarvan ligt actueel boven het westen van Brabant, een tweede boven Overijssel. Deze laagjes trekken gedurende de dag langzaam zuidwaarts. Met het zuidwaarts trekken van de laagjes beweegt het front uiteindelijk ook wat sneller zuidwaarts over ons land. Aan het begin van de nacht naar zondag verlaat het front het land. Zondag overdag voert een noord- tot noordwestelijke stroming polaire lucht aan. Overdag trekt nog een zwakke hoogtetrog van noord naar zuid over het land. Zondagavond nadert een frontaal systeem (koufront) vanuit het noordwesten de FIR.

Modelbeoordeling:

De verschillen in positie van de frontale vore zijn klein geworden. Alle modellen hebben de vore momenteel vrij goed te pakken, de neerslagpatronen zitten er ook aardig in. De neerslag is soms wat convectief van karakter, hoewel het nu toch meest stratiform is geworden. De grootste neerslagsommen zijn uit de modellen verdwenen, in het zuidoosten kan nog 5-10 mm vallen. Verder ook ST bij de frontale vore; de modellen geven dit ook aardig weer.

Wind(stoten):

In het (zuid-)westen nog een 6 Bft achter de frontale vore, zal snel verdwijnen.

Bewolking:

Een dik frontaal wolkenpakket. In de frontale bewolking is soms ook sprake van enige onstabiliteit en is dus TCu/Cb mogelijk, hoewel dit steeds minder wordt. In de frontale zone is er vooral op het grondfront ook sprake van St. Na frontpassage polaire lucht en dus cumuliforme bewolking. CB toppen in de polaire lucht tot FL120. Morgenavond vanuit het westen toenemende (hogere) bewolking, op nadering van het volgende frontale systeem.

Zicht:

In neerslag geregeld matig, lokaal slecht zicht. Met name nabij de golfjes, maar ook ten oosten van de frontale zone, kunnen de zichtcondities ook slecht zijn door nevel. Achter het front, in de polaire lucht, goede zichtcondities. Komende nacht mogelijk nevel of een enkele grondmistbank, als het in opklaringen voldoende ontkoppelt.

Neerslag:

Bij en oost van het front perioden met regen. Een ingebedde bui is niet uitgesloten, maar de kans is niet groot meer. Temps zijn stabiel, met soms een neutraal stukje. Het zuidoosten houdt nog tot en met vannacht met de frontale zone te maken, volgens HA43 zelfs tot morgenochtend. Achter de frontale zone boven zee enkele buien, vannacht en morgen ook in de kustgebieden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten