27/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-24 16:38:22 - 2022-09-25 24:00:00

Issued: 24-09-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een vlakke langgerekte zone van lagedruk boven Duitsland en Frankrijk staat boven onze omgeving een noordelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Een golvende frontale zone ligt om 18 UTC boven het zuidoosten van het land en verlaat halverwege de nacht Zuid-Limburg. Morgenmiddag trekt en rug van noordwest naar zuidoost over ons land waardoor de stroming geleidelijk draait van noord naar west. Ondertussen trek een uitdiepend laag noord van IJsland richting de Noorse Zee, een bijbehorende frontale trog zakt zondagavond en in de nacht naar maandag via de Britse Eilanden uit richting het Noordzeegebied. De stroming draait in de nacht naar maandag naar zuidwest en neemt flink in kracht toe. Het bijbehorende frontale systeem bereikt onze westkust maandagochtend, na passage draait de stroming weer naar west tot noordwest.

Modelbeoordeling:

De modellen verschillen in detail qua activiteit en vorm van het actuele neerslaggebied, maar in grote lijnen laten ze ongeveer hetzelfde beeld zien. De modellen zijn wel consistent met het laten afnemen van de activiteit naarmate het gebied zuidoostwaarts trekt. Voor wat betreft het verdere synoptische verloop zijn er weinig onderlinge verschillen tussen de verschillende modellen.

Wind(stoten):

Aanvankelijk nog een NNO 6 Bft in Vlissingen en HvH, ver tot en met zondagavond geen bijzonderheden. In de nacht naar maandag en maandagochtend toenemende zuidwestenwind met seinen voor 6 a 7 Bft, na frontpassage week afnemend.

Bewolking:

In het oosten en zuidoosten stratiforme bewolking met nabij het grondfront ook stratus. in de polaire lucht boven de Noordzee aanmaak van cumuliforme bewolking, Cb-toppen tot ca. FL120. Zondagmiddag ook boven land cumuliforme bewolking, dan TCu/Cb met tophoogte tot van FL080-100. Morgenavond vanuit het westen toenemende (hogere) bewolking, op nadering van het volgende frontale systeem. Zondagavond van het noordwesten al toenemende hogere en in het noorden van de FIR al middelbare bewolking op nadering van het frontale systeem. In de nacht naar maandag overal geleidelijk dikkerwordende frontale bewolking, bij het front zelf ook stratus en mogelijk ook verscholen Cb's met toppen tot FL150.

Zicht:

In de frontale neerslag actueel plaatselijk matige zichten. In de polaire lucht goede zichtcondities. Komende nacht mogelijk nevel of een enkele grondmistbank, als het in opklaringen voldoende ontkoppelt. In intensievere frontale neerslag maandag matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Vanavond in het zuidoosten nog stratiforme frontale neerslag, deze neemt geleidelijk wel in activiteit af en verlaat in de eerste helft van de nacht het zuidoosten. Boven de Noordzee aanhoudend lichte buien, zondagmiddag ook boven land, al zullen ze met afnemende tophoogte wel steeds minder actief worden. In de avond lijkt er nog een heel subtiele zwakke trog oostwaarts over het land te bewegen, ook dan gaat het om lichte buien. Op nadering van het frontale systeem in de loop van de nacht naar maandag van het noordwesten uit regen, op het front zelf ingebedde buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten