29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-25 01:05:37 - 2022-09-26 24:00:00

Issued: 25-09-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een krachtig hoog boven de Atlantische Oceaan en een vlakke langgerekte zone van lage druk boven Duitsland en Frankrijk staat boven onze omgeving een noordelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. In de ochtend trekt een kortgolvige hoogtetrog over het land. In de avond trekt een afvlakkende rug van noordwest naar zuidoost over ons land waardoor de stroming geleidelijk draait van noord naar west. Ondertussen trekt een uitdiepend laag noord van IJsland richting de Noorse Zee, een bijbehorende frontale trog zakt zondagavond en in de nacht naar maandag via de Britse Eilanden uit richting het Noordzeegebied. De stroming draait hierdoor in de nacht naar maandag naar zuidwest en neemt flink in kracht toe. Het bijbehorende frontale systeem bereikt onze westkust maandagochtend en trekt gedurende de dag over het land en wordt kort gevolgd door een trog. Na passage draait de stroming naar west tot noordwest.

Modelbeoordeling:

Voor wat betreft het verdere synoptische verloop zijn er weinig onderlinge verschillen tussen de verschillende modellen. Komende nacht door sterkere ontkoppeling waarschijnlijk op wat meer plekken mistbanken dan de modellen laten zien.

Wind(stoten):

In de nacht naar maandag en maandagochtend toenemende zuidwestenwind met seinen voor 6-7 Bft, na frontpassage tijdelijk afnemend. Maandag in de loop van de middag en avond aan de kust NW 6, mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

In de polaire lucht boven de Noordzee cumuliforme bewolking, toppen tot ca. FL120, lokaal tot FL150 net aan de voorzijde van de hoogtetrog. Overdag ook boven land cumuliforme bewolking, dan toppen van FL080-120. Vanavond vanuit het westen toenemende (hogere) bewolking, op nadering van het volgende frontale systeem. In de nacht naar maandag overal geleidelijk dikker wordende frontale bewolking, bij het front zelf ook stratus en mogelijk ook verscholen Cb's met toppen tot FL150. In de polaire lucht achter de frontale zone maandag convectieve bewolking met toppen tot ca. FL150, op de kust met het warme zeewater mogelijk nog iets verder doorschietend. Schering is 15-20 knopen, CAPE is beperkt, ca. 300 J/kg. In de avond wordt de onstabiliteitsdiepte groter, dan lokaal tot FL200-250, vooral boven zee.

Zicht:

Vannacht mogelijk nevel of een enkele mistbank, als het in opklaringen voldoende ontkoppelt. In intensievere frontale neerslag maandag matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Boven de Noordzee lichte buien, vanmiddag hier en daar ook boven land, al zullen ze met afnemende tophoogte wel steeds minder actief worden. Op nadering van het frontale systeem in de loop van de nacht naar maandag van het noordwesten uit regen, op het front zelf mogelijk ook ingebedde buien. Achter het front losse buien, waarbij onweer niet helemaal is uitgesloten.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten