27/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-09-26 05:22:44 - 2022-09-27 24:00:00

Issued: 26-09-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt zuidwaarts richting de Schotse oostkust, waar het in de nacht naar dinsdag aankomt. Het bijbehorende occluderende frontale systeem bereikt de westkust in de loop van de ochtend en trekt gedurende de dag over het land. De stroming is op nadering van het systeem zuidwestelijk en flink in kracht toegenomen. De frontale vore aan de grond bevindt zich aan de westflank van het actieve gedeelte van de occlusie. Deze vore blijft in de middag aanvankelijk boven het westen hangen en loopt pas in de avond oostwaarts door over het land. Na passage van de vore/trog draait de stroming naar noordwest en neemt de onstabiliteitsdiepte van het noordwesten uit toe. Halverwege de avond zien we een vrij scherp troglijntje de (zuid)westkust bereiken. Dinsdagochtend vroeg passeert er bovendien nog een kortgolvige hoogtetrog. Het oorspronkelijke sturende laag trekt dinsdag overdag opvullend langs de Schotse oostkust en ook boven Denemarken vormt zich dan een kern. Het bijbehorende hoogtelaag komt later op dinsdag boven de zuidelijk Noordzee te liggen. De stroming draait hierdoor van noordwest naar west.

Modelbeoordeling:

EC heeft de stratiforme neerslag aan de voorzijde van de frontale zone het beste te pakken. Overdag laten de modellen de frontale zone op de kust activeren, geholpen door het relatief warme zeewater en kustconvergentie. De brede frontale zone levert 3-10, lokaal 10-20 mm op, het meeste in het westen. Ook de buien in de middag in de vore in de kustprovincies zit eenduidig in de modellen, evenals de toenemende buiigheid op de zuidelijke Noordzee a.g.v. de kouder wordende bovenluchten. Met name de periode van maandagavond tot dinsdagavond lijkt vooral in de kustprovincies veel neerslag op de leveren, al zullen van plaats tot plaats best grote verschillen kunnen optreden. Regionaal is 20-40 mm/24 uur mogelijk, lokaal mogelijk ca. 50 mm.

Wind(stoten):

ZW 6-7 Bft, na frontpassage in de frontale vore tijdelijk afnemend. Wanneer de vore oostwaarts is doorgelopen zien we later vanmiddag en vanavond een NW 6 Bft verschijnen boven de zuidelijke Noordzee, in de zuidwestelijke kustdistricten tijdelijk mogelijk een 7 Bft. Boven zee in buien dan mogelijk zware windstoten. De harde wind(stoten) blijven beperkt tot boven het relatief warme zeewater, landinwaarts is er in deze polaire lucht veel minder wind, zeker in de avond wanneer de atmosfeer stabiliseert. Dinsdag overdag neemt de wind iets af.

Bewolking:

Bij het front zelf een massief gelaagd pakket tot FL150 of iets daarboven met aan de westzijde van de frontale zone lokaal mogelijk ook verscholen Cb's. Met het oostwaarts trekken van het frontale wolkenpakket zien we boven land steeds meer stratus ontstaan a.g.v. doorvallende neerslag. Boven land vanavond mogelijk verder zakkende basis als de wind wegvalt. Ten westen van de frontale zone enkele opklaringen maar ook gelijk convectieve bewolking met Cb's met toppen tot ca. FL150. In de avond wordt de onstabiliteitsdiepte van het westen uit groter, dan lokaal tot FL200-250, vooral boven zee en op de trog. Dinsdag verandert hierin niet veel.

Zicht:

In de polaire buiten neerslag uitstekende zichten. In intensievere frontale neerslag en in actieve buien matige tot slechte zichten. Nabij de vore in het oosten vanavond waarschijnlijk sterk nevelig, ook miet is niet helemaal uit te sluiten. Met het passeren van de trog moeten de zichten in de nacht ook daar verbeteren.

Neerslag:

Op nadering van het frontale systeem in de loop van de nacht van het noordwesten uit regen, bij het front zelf mogelijk ook een vrij actieve regenzone met tijdens frontpassage zelfs een actief smal buienlijntje. In de middag in de vore buien, die zich geleidelijk oostwaarts verplaatsen. Op het scherpe troglijntje aan de westflank van de vore zien we een actieve buienlijn, bereikt halverwege de avond de westkust en weet nog redelijk ver landinwaarts door te dringen (linkeruitgang). Later in de avond en in de nacht naar dinsdag gaat de aanvoer van stevige buien vanaf de Noordzee onverminderd door, de kouder wordende bovenlucht is hiervoor de belangrijkste oorzaak, geholpen door de kortgolvige hoogtetrog dinsdagochtend vroeg. Bij de buien is er een kans op onweer. CAPE is orde 500 J/kg, schering meest 10-15, in het zuidwesten ca. 20 knopen, daar zijn enkele multicels mogelijk. De 24-uurssommen tussen maandagavond en dinsdagavond zijn een aandachtspunt t.a.v. een eventuele waarschuwing, op de meeste locaties 20-40 mm. Lokaal is >50 mm/24 uur mogelijk, waarschijnlijk in de kustprovincies als de buien zich in een lijn rangschikken en over dezelfde plek trekken.

Temperatuur:

In de polaire lucht maandag overdag lage maxima, in het oosten a.g.v. doorvallende neerslag geen hoger maximum dan ca. 11°C.

Sluiten