Issued: 22-11-2022, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer
Synoptische situatie:
Een dipool laag heeft een kern boven het oosten van Engeland en een kern net ten zuidwesten van Ierland. De Ierse kern trekt zuidoostwaarts, de Engelse kern trekt opvullend oostnoordoostwaarts en buigt ten noordwesten van ons land noordwaarts af. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde occlusie ligt boven het land en verlaat in de loop van de nacht het noordoosten, het ingedraaide deel blijft vandaag nog lang aanwezig boven de Noordzee. Ten zuiden van deze occlusie bevindt zich een bel koudere lucht (T500 ~-31°C) op hoogte, die in de loop van de nacht en ochtend het land zal passeren. Het Ierse laag vult in de ochtend op boven Wales, trekt als trog naar Het Kanaal en bereikt aan het einde van de middag Zeeland, aan de zuidflank van het Engelse laag. Hierbij passeert er een occlusierestant later vanmiddag en vanavond over het zuiden en oosten van het land. In de nacht naar woensdag volgt er een goed-doorstroomde trekrug. Woensdagmiddag bereikt een volgende occlusie, behorende bij een Atlantisch laag, het zuidwesten van de FIR, met daar vooruit nog de restanten van het achterste deel van het occlusierestant.
Modelbeoordeling:
Actueel komen de condities bij en net achter de occlusie redelijk overeen met HAP1 en HA43. Deze modellen waren het beste te gebruiken vannacht en lijken mij ook voor de nabije toekomst het meest bruikbaar. De vraag is wel of de in het zuidwesten aangemaakte Sc net boven of onder de 1500 vt zit, een aandachtspunt voor de luchtvaart. In de loop van de nacht naar woensdag en woensdagochtend zien we in HA43 de opklaringen grotendeels dichtsmeren met turbulentiestratus, de andere modellen lijken ook naar dit scenario toe te willen trekken en ik acht dit ook realistisch. HAP1 en HA40 komen vanavond en vannacht boven het IJsselmeer lokaal met mist, ik vermoed door een te lage virtuele oppervlaktetemperatuur, hier gaan we niet vanuit.
Wind(stoten):
Modellen wijken weinig van elkaar af en kunnen gevolgd worden. Seinen voor 6-7 Bft, de kleinschalige 8 Bft boven de Noordzee lijken we inmiddels kwijt te zijn.
Bewolking:
Bij alle occlusies en occlusierestanten kans op stratus, vooral verder landinwaarts (het noordoosten, daar wordt nog altijd koudere lucht verdreven). Zowel deze ochtend als woensdagochtend zien we ook in opklaringen het ontstaan van lage Sc en/of St t.g.v. turbulentie. De zon zal er waarschijnlijk dus weinig aan te pas komen deze periode. Met name boven zee is er tot en met vanmiddag ook convectieve bewolking aanwezig, met toppen rond FL150, mogelijk FL200. Achter de occlusie van woensdagmiddag zien we opnieuw onstabiele bewolking, maar die wordt in onze FIR nog onderdrukt door een volgende zwakke trekrug.
Zicht:
In het noorden aanvankelijk mogelijk nevelig maar geen mist. Overdag verder alleen zichtverslechtering in neerslag. HAP1 en H40 suggereren dus dat het IJsselmeergebied gevoelig blijft voor mist, maar het IJsselmeer is in deze modellen te koud. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend grotere kansen op nevel, opnieuw vooral in het noorden en oosten.
Neerslag:
Bij de occlusie regen. Na passage boven zee enkele buien, mogelijk dat een enkeling het kustgebied haalt, in de ochtend mogelijk met een kleine kans op onweer. Bij het occlusie restant zien we ook weer regen, met de meest intensieve regen in combinatie met de trog die ooit een laag was bij Ierland. Bij de occlusie van woensdag opnieuw regen.
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.