31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-22 17:13:47 - 2022-11-23 24:00:00

Issued: 22-11-2022, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een laag boven de zuidelijke Noordzee trekt opvullend noordoostwaarts. Rond dit laag zijn diverse occlusierestanten aanwezig. Enkele restanten trekken over de Noordzee noordwaarts, een golvend occlusierestant ligt boven België en trekt vanavond over het zuiden en oosten van het land noordoostwaarts. Komende nacht volgt er een goed doorstroomde trekrug. Woensdagmiddag bereikt een actievere occlusie, behorende bij een Atlantisch laag, het zuidwesten van de FIR en trekt over ons land noordoostwaarts. Er vooruit bevindt zich nog het achterste deel van het eerdergenoemde golvende occlusierestant. Achter de actievere occlusie passeert nog een hoogtetrog van het zuidwesten uit.

Modelbeoordeling:

Actueel komen de condities goed overeen met HAP1 en redelijk met HA43. Deze modellen waren vannacht ook al het beste te gebruiken en lijken mij ook voor de nabije toekomst het meest bruikbaar. In de loop van de nacht naar woensdag en woensdagochtend zien we in HA43 de opklaringen grotendeels dichtlopen met turbulentiestratus, de andere modellen lijken ook naar dit scenario toe te willen trekken en ik acht dit ook realistisch. HAP1 en HA40 komen boven het IJsselmeer en de Waddenzee soms lokaal met mist, de oppervlaktetemperatuur van het IJsselmeer en delen van de Waddenzee ligt in deze modellen rond 2°C, in werkelijkheid is het water ca. 8°C. Dat maakt deze mist ongeloofwaardig.

Wind(stoten):

De modellen wijken weinig van elkaar af en kunnen gevolgd worden, EC heeft boven zee zoals gewoonlijk iets te lage windsnelheden. Vannacht tijdelijk minder wind, woensdag op nadering van de actievere Atlantische occlusie opnieuw 6-7 Bft.

Bewolking:

Vrij veel grenslaagbewolking, ook hier en daar wat opklaringen. Boven zee is er ook convectieve bewolking aanwezig, met toppen rond FL150. Vanavond en komende nacht weer uitbreidende St boven land. Achter de occlusie van woensdagmiddag zien we opnieuw in toenemende mate onstabiele bewolking. Op nadering van de hoogtetrog (die donderdagochtend ons land passeert) komen de CB-toppen geleidelijk steeds hoger, ook geholpen door wat kustconvergentie. Het zuidwesten krijgt woensdagavond laat mogelijk al voor middernacht te maken met CB-toppen van FL250.

Zicht:

Goed zicht, in neerslag soms teruglopend, vooral in een fellere bui of in motregen. Komende nacht en woensdagochtend kans op nevel, vooral in het noorden en oosten.

Neerslag:

Op de Noordzee rondom de ingedraaide occlusie buiige regen. Bij het occlusie restant zien we ook weer regen en motregen. Bij de occlusie van woensdag opnieuw regen, in de avond gevolgd door buien boven zee en de kustgebieden. In het zuidwesten is er einde woensdagavond kans op onweer en korrelhagel bij de buien. In de nacht naar donderdag komen de buien verder het land op maar nemen daarbij wel in activiteit af.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten