31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-22 23:35:50 - 2022-11-23 24:00:00

Issued: 22-11-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een opvullend laag boven het midden van de Noordzee trekt noordwaarts. Bijbehorende ingedraaide occlusierestanten trekken vannacht over onze omgeving noordoostwaarts, een laatste deel verlaat in de tweede helft van de ochtend het noorden van het land. Komende nacht volgt er een goed doorstroomde trekrug. Aan het begin van de middag bereikt een actieve occlusie, behorend bij een Atlantisch laag, het zuidwesten van de FIR, trekt over ons land noordoostwaarts en verlaat het noordoosten halverwege de avond. Na passage van de occlusie komen we in de maritiem polaire lucht terecht en passeert er later in de nacht naar donderdag en in de eerste helft van donderdagochtend een hoogtetrog. Donderdag overdag passeert er een goed doorstroomde trekrug (in de bovenlucht een duidelijke hoogterug). Een randstoring die aan de zuidflank van het eerdergenoemde Atlantische laag oostwaarts beweegt, buigt donderdagmiddag en -avond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende actieve occlusie bereikt halverwege donderdagavond de westkust en verlaat het oosten halverwege de nacht naar vrijdag.

Modelbeoordeling:

Actueel komen de condities goed overeen met HAP1 en redelijk met HA43. In de loop van de nacht en in de ochtend zien we in HA43 de opklaringen grotendeels dichtlopen met turbulentiestratus, de andere modellen lijken ook naar dit scenario toe te willen trekken en ik acht dit ook realistisch. HAP1 en HA40 komen boven het IJsselmeer en de Waddenzee soms lokaal met mist, de oppervlaktetemperatuur van het IJsselmeer en delen van de Waddenzee ligt in deze modellen rond 2°C, in werkelijkheid is het water ca. 8°C. Dat maakt deze mist ongeloofwaardig. Verder zien we dat de modellen qua synoptische ontwikkeling een vergelijkbaar beeld laten zien, al zien we later vanmiddag in sommige modellen wel een kleinschalig laagje in de actieve occlusie. Wat opvalt is dat EC de buien in het zuidwest en westen later in de avond en in de nacht naar donderdag veel minder actief berekend dan de Harmoniemodellen, we volgen de laatstgenoemden.

Wind(stoten):

De modellen wijken weinig van elkaar af en kunnen gevolgd worden, EC heeft boven zee zoals gewoonlijk iets te lage windsnelheden. Overdag op nadering van de actievere Atlantische occlusie seinen voor 6-7 Bft. Op een mogelijk kleinschalig laagje in de actieve occlusie laat HAP2 zelfs kortstondig een 8 Bft zien ten noordwesten van ons land, voorlopig nemen we dit niet mee in de verwachtingen. Op nadering van de occlusie in de nacht naar vrijdag zien we donderdagavond opnieuw seinen voor 6 tot 7 Bft. De zware windstoten bij de buien later vanavond en in de nacht naar donderdag blijven op zee.

Bewolking:

Vrij veel frontale bewolking, boven zee is er ook convectieve bewolking aanwezig, met toppen rond FL150. Verder vooral boven land ook stratus, deze verdwijnt pas met het noordwaarts wegtrekken van de occlusierestanten later in de ochtend. Verder zien we overdag ook opklaringen tot aan de passage van de actieve occlusie, dan uiteraard weer een zone met dikkere frontale bewolking. Na occlusiepassage eerst opklaringen maar in de polaire lucht zien we in toenemende mate convectieve bewolking met geleidelijk toenemende tophoogte. Het zuidwesten krijgt laat in de avond te maken met CB-toppen van FL250, deze Cb's worden advectief vanuit Het Kanaal aangevoerd. Elders in het westen en noorden worden de Cb's enerzijds getriggerd door kustconvergentie en anderzijds door de passage van de hoogtetrog. Donderdag overdag een afwisseling van opklaringen en Cu-bewolking. In de loop van de avond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie.

Zicht:

Meestal goede zichtcondities, in neerslag soms teruglopend, vooral in een wat actievere bui of in motregen. Later vannacht en in de ochtend kans op nevel, vooral in het noorden en oosten.

Neerslag:

Bij de occlusierestanten af en toe wat lichte regen of motregen, op de Noordzee en langs de westkust ook enkele buien. Bij de occlusie een NW-ZO georienteerde zone met regen die noordoostwaarts over onze omgeving trekt. In de avond ontstaan er enkele buien in de kustgebieden, eerst lichte, in de nacht naar donderdag ook wat actievere exemplaren. In het zuidwesten bereiken aan het einde van de avond actieve buien vanuit Het Kanaal het zuidwesten, hierbij kan mogelijk een klap onweer voorkomen. De buien kunnen redelijk ver landinwaarts komen, al zal de activiteit wel vrij snel afnemen. Elders langs de westkust en in het noorden ontstaan de actievere buien in de nacht naar donderdag, ook dan is er vooral dichtbij zee kans op een klap onweer. In de eerste helft van donderdagochtend verdwijnen de buien vrij snel en is het enige tijd droog. Pas later donderdagavond volgt weer frontale neerslag bij de volgende occlusie.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten