31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-23 12:22:21 - 2022-11-24 24:00:00

Issued: 23-11-2022, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan het begin van de middag bereikt een actieve occlusie, behorend bij een Atlantisch laag, het zuidwesten van de FIR, trekt over ons land noordoostwaarts en verlaat het noordoosten aan het einde van de avond. Na passage van de occlusie komen we in de maritiem polaire lucht terecht. Later in de nacht naar donderdag en in de eerste helft van donderdagochtend passeert een hoogtetrog. Donderdag overdag passeert vervolgens een goed doorstroomde trekrug en in de bovenlucht een duidelijke hoogterug. Een randstoring die aan de zuidflank van het eerdergenoemde Atlantische laag oostwaarts beweegt, buigt donderdagmiddag en -avond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende actieve occlusie bereikt donderdagavond laat de westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg.

Modelbeoordeling:

We zien dat de modellen qua synoptische ontwikkeling een vergelijkbaar beeld laten zien. Later vanmiddag laten de modellen boven zee wel een kleinschalig laagje of scherpe trog ontstaan op de occlusie, waarbij de locatie nu niet veel meer verschilt. EC berekent vanavond al iets eerder enkele buien, maar de landinwaartse verplaatsing van Harmonie is vannacht geloofwaardiger.

Wind(stoten):

De modellen wijken weinig van elkaar af. EC heeft boven zee zoals gewoonlijk wel iets te lage windsnelheden. Vooral nabij de scherpe trog boven zee een dikke 7 Bft. De buien op de hoogtetrog kans op windstoten tot ca. 40 knopen op de zuidwestkust. Op de occlusie van donderdag op vrijdag op de achterzijde mogelijk een convectieve component boven zee met lokaal 40-45 knopen.

Bewolking:

In het noorden van de FIR nabij de eerste occlusie boven zee lokaal ST. Op en mogelijk ook enige tijd achter de tweede occlusie ST, naar het noordoosten neemt de kans daarop in de loop van de avond toe. Dieper in de polaire lucht zien we in toenemende mate convectieve bewolking met geleidelijk toenemende tophoogte. Het zuidwesten krijgt laat in de avond te maken met CB-toppen van FL250, deze Cb's worden advectief vanuit Het Kanaal aangevoerd. Elders in het westen en noorden worden de Cb's enerzijds getriggerd door kustconvergentie en anderzijds door de passage van de hoogtetrog. Op nadering en passage van de hoogterug sterk afnemende onstabiliteit diepte. In de loop van donderdagavond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie.

Zicht:

Buiten regen goede zichtcondities.

Neerslag:

Bij de occlusierestanten af en toe wat lichte regen of motregen. Bij de actieve occlusie een NW-ZO georienteerde zone met regen, aan de achterzijde mogelijk enkele TCu. Op nadering en passage van de hoogtetrog in de kustgebieden enkele buien. In het zuidwesten bereiken aan het einde van de avond actieve buien vanuit Het Kanaal het zuidwesten, hierbij kan mogelijk een klap onweer voorkomen. De buien kunnen redelijk ver landinwaarts komen, al zal de activiteit wel vrij snel afnemen. CAPE voor de kust 500-1000 j/kg, schering 15-25 knopen, enkele multicellen zijn mogelijk. Donderdagochtend verdwijnen de buien vrij snel en is het enige tijd droog. Pas later donderdagavond volgt weer frontale regen bij de volgende occlusie.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten