31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-23 17:05:42 - 2022-11-24 24:00:00

Issued: 23-11-2022, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

We verkeren onder invloed van een sturend laag op de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Een occlusie passeert woensdagmiddag en avond Nederland. Na passage van de occlusie komen we in de maritiem polaire lucht terecht. Later in de nacht naar donderdag en in de eerste helft van donderdagochtend passeert een hoogtetrog. Donderdag overdag passeert vervolgens een goed doorstroomde trekrug en in de bovenlucht een duidelijke hoogterug. Een randstoring (CAD) die aan de zuidflank van het eerdergenoemde Atlantische laag oostwaarts trekt buigt donderdagmiddag en -avond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende actieve occlusie bereikt donderdagavond laat de westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. De buienactiviteit is in het begin in de Harmonie40 uitvoer te klein. In de EC uitvoer woensdagavond en in de nacht naar donderdag op de zuidelijke Noordzee wat hogere windsnelheid dan in de rest, we noemen mogelijk ZW 7. Donderdagavond ten oosten van de occlusie in de EC uitvoer juist wat lagere windsnelheid dan in de rest van de uitvoer. De stratus bij de occlusie van woensdag is wat minder omvangrijk en de basis is hoger dan in de UWC- en Harmonie43 uitvoer. De Hap1 uitvoer lijkt (actueel) de beste.

Wind(stoten):

In de UWC uitvoer aan het begin van de nacht naar donderdag op de zuidelijke Noordzee uitschieters tot 48 kn. Lijkt wat aan de hoge kant. We noemen ruim 40 kn. Op de occlusie van donderdag op vrijdag aan de westkant mogelijk een convectieve component boven zee met lokaal 40-45 knopen.

Bewolking:

Bij de occlusie van donderdag lokaal ST, maar niet zo uitgebreid als in eerdergenoemde Harmonie uitvoer. Dieper in de polaire lucht zien we in toenemende mate convectieve bewolking met geleidelijk toenemende tophoogte. Het zuidwesten krijgt laat in de avond te maken met CB-toppen van FL250, deze Cb's worden vanuit Het Kanaal aangevoerd. Elders in het westen en noorden worden de Cb's enerzijds getriggerd door kustconvergentie en anderzijds door de passage van de hoogtetrog. Op nadering en passage van de hoogterug sterk afnemende onstabiliteit diepte. In de loop van donderdagavond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie. Bij deze occlusie boven de Noordzee convectieve bewolking. Boven land neemt de activiteit snel af.

Zicht:

Buiten neerslag goed.

Neerslag:

Op nadering en passage van de hoogtetrog in de kustgebieden enkele buien. In het zuidwesten bereiken aan het einde van de avond actieve buien vanuit Het Kanaal het zuidwesten, hierbij kan mogelijk een klap onweer voorkomen. De buien kunnen redelijk ver landinwaarts komen, al zal de activiteit wel vrij snel afnemen. CAPE voor de kust 500-1000 j/kg, schering 15-25 knopen, enkele multicellen zijn mogelijk. Donderdagochtend neemt de onstabiliteitsdiepte snel af en is het enige tijd droog. Pas later donderdagavond volgt weer frontale regen bij de volgende occlusie. Aan de westkant daarvan boven de Noordzee ongeveer 500 J/kg CAPE met ongeveer 30 kn schering, dus goede organisatie, mogelijk lijnvorming.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten