31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-24 05:27:33 - 2022-11-25 24:00:00

Issued: 24-11-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied bevindt zich zuid van IJsland, in een zuidwestelijke stroming bevinden wij ons in maritiem polaire lucht. Een hoogtetrog ligt om 06 over ons land en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Vanmiddag passeert een goed doorstroomde trekrug met in de bovenlucht een duidelijke hoogterug. Een randstoring (CAD) die aan de zuidflank van het eerdergenoemde laag oostwaarts ligt om 06 UTC tegen de Ierse westkust en buigt vanmiddag en vanavond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende occlusie bereikt vanavond laat onze westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg. Deze occlusie wordt in de bovenlucht kort gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog. Vrijdagmiddag volgt er in het gronddrukpatroon nog een zwakke trog. In de avond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. Ook qua bewolking en neerslag zijn er weinig verschillen te ontdekken, alleen laat HA43 voor vanochtend wat meer stratus zien dan de overige modellen, we houden het voorlopig op lage Sc tussen 1000-1500 vt.

Wind(stoten):

Modellen ontlopen elkaar weinig en kunnen goed gevolgd, voor de uitschieters in de buien kunnen de Harmonies goed gebruikt worden, de zware windstoten blijven op zee. Vanmorgen vroeg langs de westkust eerst seinen voor 6 Bft. In de loop van de middag weer toenemende wind naar een dikke 7 Bft op nadering van de occlusie. De Harmonies tonen dan op de occlusie zelf plaatselijk 8 Bft, maar dit is zeer waarschijnlijk het gevolg van de convectieve component, getuige ook de zware windstoten op zee tijdens convectieve neerslag. Na passage van de occlusie nog enige tijd seinen voor een 6 Bft op de Noordzee, deze zullen in de loop van vrijdagmiddag verdwijnen.

Bewolking:

In de polaire lucht zien we vanochtend convectieve bewolking met Cb's tot FL250. Deze Cb's worden ontstaan aan de oostflank van de hoogtetrog, mogelijk ook geholpen door kustconvergentie. In de loop van vanochtend op nadering en passage van de hoogterug sterk afnemende onstabiliteit diepte, dan slechts nog wat Cu-bewolking met ook veel ruimte voor de zon. In de loop van de avond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie. Bij deze occlusie boven de Noordzee convectieve bewolking, mede door de vrij scherpe hoogtetrog die er achteraan loopt. Boven land neemt de convectieve activiteit snel af. Na passage van de occlusie zien we later in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend vroeg nog wat ondiepere convectieve bewolking Cu/TCu met toppen tot ca. FL120. Vrijdag overdag Cu-bewolking, in de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu met toppen tot FL120. Vrijdagavond grotendeels oplossende bewolking.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In wat zwaardere buien matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Vanmorgen nog enkele buien, plaatselijk mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend neemt de onstabiliteitsdiepte snel af en is het enige tijd droog. Pas later in de avond volgt weer frontale regen bij de occlusie. Aan de westkant daarvan boven de Noordzee ongeveer 500 J/kg CAPE met ongeveer 30 kn schering, dus goede organisatie, mogelijk lijnvorming. Na occlusiepassage vooral langs de westkust nog enkele lichte buien. In de loop van vrijdagochtend wordt het eerst enige tijd droog. In de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten