31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-24 13:22:14 - 2022-11-25 24:00:00

Issued: 24-11-2022, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied bevindt zich zuid van IJsland, in een zuidwestelijke stroming bevinden wij ons in maritiem polaire lucht. Vanmiddag passeert een goed doorstroomde trekrug met in de bovenlucht een duidelijke hoogterug. Een randstoring (CAD) die aan de zuidflank van het eerdergenoemde laag oostwaarts trekt, ligt om 12 UTC net noordwest van Ierland en buigt vanmiddag en vanavond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende occlusie bereikt vanavond laat onze westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg. Deze occlusie wordt in de bovenlucht kort gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog. Vrijdagmiddag volgt er in het gronddrukpatroon nog een zwakke trog. In de avond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. Ook qua bewolking en neerslag zijn er weinig verschillen te ontdekken, de stratus die zich in het oosten momenteel voordoet wordt vooral door Ha43 indicatief weergegeven.

Wind(stoten):

Wegens passage van de goed doorstroomde trekrug is er aan het begin van de middag geen sprake van seinen. Vanmiddag en vanavond neemt de wind toe naar 6-7 Bft op nadering van de occlusie. De plaatselijke 8 Bft die Harmonie op zee berekent is waarschijnlijk t.g.v. de convectieve component. Op zee zal sprake zijn van zware windstoten bij de convectie op het front. De zware windstoten zullen het land waarschijnlijk niet aandoen wegens de aflandige component in de wind en het feit dat de convectieve component minder duidelijk aanwezig is nabij de kust wegens lagere zeewatertemperaturen. Na passage van de occlusie nog enige tijd seinen voor een 6 Bft op de Noordzee, deze zullen in de loop van vrijdagmiddag verdwijnen.

Bewolking:

Cu/Sc bewolking, in het uiterste oosten eerst zeer lokaal nog stratus en een enkele TCu met toppen tot ca. 7000 vt. In de loop van de avond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie. Bij deze occlusie boven de Noordzee convectieve bewolking, mede door de vrij scherpe hoogtetrog die er achteraan loopt. Nabij de kust en boven land neemt de convectieve activiteit snel af. Na passage van de occlusie zien we later in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend vroeg nog wat ondiepere convectieve bewolking Cu/TCu met toppen tot ca. FL120. Vrijdag overdag Cu-bewolking, in de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu met toppen tot FL120. Vrijdagavond grotendeels oplossende bewolking.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In wat zwaardere buien matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Aanvankelijk nog een lichte bui in het oosten. Later in de avond volgt weer frontale regen bij de occlusie. Aan de westkant daarvan boven de Noordzee ongeveer 500-800 J/kg CAPE met ongeveer 30 kn schering, dus goede organisatie, mogelijk lijnvorming. Na occlusiepassage vooral langs de westkust nog enkele buien, nabij de zuidwestkust kan zeer lokaal onweer voorkomen. In de loop van vrijdagochtend wordt het eerst enige tijd droog. In de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten