31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-24 15:32:20 - 2022-11-25 24:00:00

Issued: 24-11-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend complex lagedrukgebied bevindt zich zuid van IJsland, in een zuidwestelijke stroming bevinden wij ons in maritiem polaire lucht. Een randstoring (CAD) d De een occlusie behorende bij een randstoring (CAD) nabij Schotland bereikt vanavond laat onze westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg. Deze occlusie wordt in de bovenlucht kort gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog. Vrijdagmiddag volgt er in het gronddrukpatroon nog een zwakke trog. In de avond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug. Zaterdag overdag passeert er nog een occlusie restant.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. Nabij de occlusie vanavond op zee vooral bij buien windstoten van 90-100 km/u (Harmonie). Harmonie zit vaak wel wat aan de hoge kant, maar op een enkel platform zal dit wel waargenomen worden. Vanwege de afnemende convectieve component (zeewater is langs de kust 10°C ipv 14°C verder op zee) en de aflandige wind verwachten we langs de (noord)westkust windstoten van 60-70 km/u (KEPS 20-30% op 75 km/u). Op HA40 na heeft de uitvoer een signaal voor turbulentie-St vrijdagochtend in het (noord)oosten. De nacht naar zaterdag berekenen alle modellen een omvangrijk gebied met mist/lage St boven het oosten van België/Frankrijk. Hiervan zou een deel advectief naar ons land kunnen bewegen. Locatie en hoeveelheid is nu nog lastig aan te geven.

Wind(stoten):

Vanmiddag en vanavond neemt de wind toe naar 6-7 Bft op nadering van de occlusie. De plaatselijke 8 Bft die Harmonie op zee berekent is waarschijnlijk t.g.v. de convectieve component. Op zee zal sprake zijn van zware windstoten bij de convectie op het front. De zware windstoten zullen het land waarschijnlijk niet aandoen wegens de aflandige component in de wind en het feit dat de convectieve component minder duidelijk aanwezig is nabij de kust wegens lagere zeewatertemperaturen. Na passage van de occlusie nog enige tijd seinen voor een 6 Bft op de Noordzee, deze zullen in de loop van vrijdagmiddag verdwijnen.

Bewolking:

In de loop van de avond van het westen uit frontale bewolking op nadering van de volgende occlusie. Bij deze occlusie boven de Noordzee convectieve bewolking, mede door de vrij scherpe hoogtetrog die er achteraan loopt. Nabij de kust en boven land neemt de convectieve activiteit snel af. Na passage van de occlusie zien we later in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend vroeg nog wat ondiepere convectieve bewolking Cu/TCu met toppen tot ca. FL120 en in het (noord)oosten turbulentie St. Vrijdag overdag Cu-bewolking, in de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu met toppen tot ca. 8000 vt. Vrijdagavond grotendeels oplossende bewolking. De nacht naar zaterdag van het zuiden uit kans op mist/lage St. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt lost dit zaterdag overdag overdag slechts gedeeltelijk op. Zaterdag overdag vooral nabij het occlusie restant Sc en een enkele TCu met toppen rond 6000 vt.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In wat zwaardere buien matige tot slechte zichten. De nacht naar zaterdag van het zuiden uit kans op mist. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt lost dit zaterdag overdag overdag slechts gedeeltelijk op.

Neerslag:

Later vanavond volgt weer frontale regen bij de occlusie. Aan de westkant daarvan boven de Noordzee ongeveer 500-800 J/kg CAPE met ongeveer 30 kn schering, dus goede organisatie, mogelijk lijnvorming. Na occlusiepassage vooral langs de westkust nog enkele buien, nabij de zuidwestkust kan zeer lokaal onweer voorkomen. In de loop van vrijdagochtend wordt het eerst enige tijd droog. In de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen. Zaterdag plaatselijk nog een enkele lichte bui of wat lichte regen nabij het occlusie restant.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten