31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-24 23:33:36 - 2022-11-25 24:00:00

Issued: 24-11-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied net ten noordwesten van Schotland beweegt noordwaarts en vult vandaag op. De bijbehorende (enigszins golvende) occlusie (van oorsprong en CAD) ligt om 00 UTC tegen de westkust aan en verlaat het oosten in de vroege ochtend. Deze occlusie wordt in de bovenlucht kort gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog. In de middag volgt er een zwakke occlusie/grondtrog. In de avond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug. Zaterdag passeert er een hoogterug, aan de grond verplaatst zich een hoog vanaf het zuiden van Frankrijk richting Midden-Europa. Het frontale systeem van een volgend Atlantisch laag komt via de Britse Eilanden dichterbij maar bereikt ons land pas op zondag.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. Er zijn wel wat verschillen in de berekening van stratus in de ochtend na het wegtrekken van de occlusie, HA43 is hierin het meest enthousiast, HA40 laat amper stratus zien. Voor de nacht naar zaterdag berekenen alle modellen een omvangrijk gebied met mist/lage St boven het oosten van België/Frankrijk. Hiervan zou een deel advectief naar ons land kunnen bewegen, HA43 is het enige model dat de mist grootschalig het zuidoosten van ons land laat binnenlopen. Vanwege de zuidenwind gaan we ervan uit dat de meeste stratus/mist oplost vanwege de lijwerking van de Ardennen.

Wind(stoten):

Actueel op de occlusie seinen voor 6-7 Bft op nadering van de occlusie. Op zee zal sprake zijn van zware windstoten bij de convectie op het front. Na passage van de occlusie nog enige tijd seinen voor een 6 Bft op de Noordzee, deze zullen in de loop van de middag noordwaarts de FIR uittrekken. Pas zaterdagavond zien we weer seinen verschijnen op nadering van de volgende occlusie.

Bewolking:

Bij de occlusie een mengeling van stratiforme en convectieve bewolking, mede door de vrij scherpe hoogtetrog die er achteraan loopt. Na passage van de occlusie zien we later vannacht en in de vroege ochtend nog wat ondiepere convectieve bewolking Cu/TCu met toppen tot ca. FL120 en in het (noord)oosten turbulentie St. Overdag Cu-bewolking, in de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu met toppen tot FL100. Vanavond grotendeels oplossende bewolking, toch zal er wel wat Sc-bewolking overblijven. In de nacht naar zaterdag in het zuidoosten uit kans op mist/stratus vanuit België, voorlopig schatte we deze kans klein in, zie modelbeoordeling. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt lost dit zaterdag overdag overdag slechts gedeeltelijk op. Zaterdag overdag Cu en Sc-velden, deels ook aangevoerd vanaf Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, de progtemps neigen zelfs een beetje naar TCu. Bovendien is de grenslaag dermate vochtig dat ook turbulentiestratus mogelijk is. Verder ook wat hogere en middelbare bewolking op nadering van de volgende occlusie. Mogelijke dat er later in de middag of in de avond nog stratus vanuit Frankrijk nog advectief via het westen van België het zuidwesten van ons land bereikt.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In intensievere neerslag matige zichten. De nacht naar zaterdag op veel plaatsen vorming van nevel, mogelijk dat er in het zuidoosten dus nog advectief mist vanuit België binnenkomt, deze kans schatten we vooralsnog klein in. Wanneer deze mist ook daadwerkelijk komt lost dit zaterdag overdag overdag slechts gedeeltelijk op. Ook zaterdagavond vooral in het noordoosten en oosten weer vorming van nevel.

Neerslag:

Op de occlusie buiige regen, na passage vooral langs de westkust nog enkele buien. In de loop van de ochtend wordt het eerst enige tijd droog. In de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen. Zaterdag plaatselijk nog een enkele lichte bui vanaf Het Kanaal of de zuidelijke Noordzee, mogelijk speelt ook kustconvergentie nog een rol.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten