31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-25 04:56:30 - 2022-11-26 24:00:00

Issued: 25-11-2022, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland beweegt noordwaarts en vult vandaag op. De bijbehorende (enigszins golvende) occlusie ligt om 06 UTC boven de oostgrens en verlaat spoedig ons land. Vanmiddag volgt er een zwakke grondtrog. Vanavond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug. Zaterdag passeert er een hoogterug, aan de grond verplaatst zich een hoog vanaf het zuiden van Frankrijk richting Midden-Europa. Het frontale systeem van een volgend Atlantisch laag komt via de Britse Eilanden dichterbij maar bereikt ons land pas op zondag.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. Er zijn wel wat verschillen in de berekening van stratus vanochtend na het wegtrekken van de occlusie, HA43 is hierin het meest enthousiast, HA40 laat amper stratus zien. Voor de nacht naar zaterdag berekenen alle modellen een omvangrijk gebied met mist/lage St boven het oosten van België/Frankrijk. Hiervan zou een deel advectief naar ons land kunnen bewegen, HA40 is het enige model dat de mist grootschalig het zuidoosten van ons land laat binnenlopen. Vanwege de zuidenwind gaan we ervan uit dat de meeste stratus/mist oplost vanwege de lijwerking van de Ardennen. Aandachtspunt is ook de stratus die zaterdagavond advectief vanuit Frankrijk via het westen van België het zuidwesten van ons land binnentrekt. Alle modellen geven dit signaal, HA43 laat dit gebied zelfs langs de gehele westkust uitbreiden.

Wind(stoten):

Actueel op de occlusie seinen voor 6 Bft op de Noordzee, deze zullen spoedig verdwijnen. Pas zaterdagavond zien we opnieuw seinen verschijnen op nadering van de volgende occlusie.

Bewolking:

De frontale bewolking van de occlusie beweegt in de loop van de ochtend oostwaarts het land uit. Ten westen van de occlusie nu opklaringen en voor de westkust nog enkele geisoleerde TCu/Cb's convectieve bewolking Cu/TCu met toppen tot ca. FL180. Boven land zien we actueel stratus beneden de 500 vt boven het noorden van het land. Met het opklaren kan er vanochtend op meer plekken stratus ontstaan a.g.v. turbulentie, vooral in het noordoosten en oosten. Verder zien we vandaag ook de vorming van Cu-bewolking, in de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu met toppen tot FL100. Vanavond grotendeels oplossende bewolking, toch zal er wel wat Sc-bewolking overblijven. In de nacht naar zaterdag in het zuidoosten uit kans op mist vanuit België, voorlopig schatte we deze kans klein in, zie modelbeoordeling. Zaterdag overdag Cu en Sc-velden, deels ook aangevoerd vanaf Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, de progtemps neigen zelfs een beetje naar TCu. Bovendien is de grenslaag dermate vochtig dat ook turbulentiestratus mogelijk is. Verder ook wat hogere en middelbare bewolking op nadering van de volgende occlusie. In de avond mogelijk stratus vanuit Frankrijk nog advectief via het westen van België het zuidwesten van ons land bereikt.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In intensievere neerslag matige zichten. De nacht naar zaterdag op veel plaatsen vorming van nevel, mogelijk dat er in het zuidoosten dus nog advectief mist vanuit België binnenkomt, deze kans schatten we vooralsnog klein in. Ook zaterdagavond vooral in het noordoosten en oosten weer vorming van nevel.

Neerslag:

In de vroege ochtend in het oosten eerst nog regen op de occlusie, verder is het op een enkele licht bui vanaf de Noordzee zo goed als droog. In de middag ontstaan vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen. Zaterdag plaatselijk nog een enkele lichte bui vanaf Het Kanaal of de zuidelijke Noordzee, mogelijk speelt ook kustconvergentie nog een rol.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten