31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-25 15:21:00 - 2022-11-26 24:00:00

Issued: 25-11-2022, forecaster: grootn
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland beweegt noordwaarts en vult vandaag op. Een trog verlaat het oosten in de namiddag. Vanavond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht. Op grond niveau is er dan al sprake van een rug waardoor de activiteit hierop wordt ingedamd. Zaterdag passeert er een hoogterug. Aan de grond verplaatst zich een hoog vanaf het zuiden van Frankrijk richting Midden-Europa. Het frontale systeem van een volgend Atlantisch laag komt via de Britse Eilanden dichterbij maar bereikt ons land pas op zondagochtend. Zondag overdag trekt het systeem vertragend oostwaarts.

Modelbeoordeling:

De ontwikkelingen op synoptische schaal zijn consistent. De nacht naar zaterdag berekenen alle modellen een omvangrijk gebied met mist/lage St boven het oosten van België/Frankrijk. HA40 en HA43 (op EC na het meest opgeklaard) laten dit de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag over het (zuid)oosten trekken. In de middag deels overgaand in (lage) St en nevel. Aangezien Harmonie in maritiem polaire lucht vaak de hoeveelheid opklaringen in de nacht boven land onderschat nemen we dit mee als kans. Verder is er vrijwel de hele dag kans op turbulentie-St. Progtemps laten dit (zeker in de tweede helft van zaterdagochtend) duidelijk zien. Aandachtspunt is ook de St die zaterdagavond advectief vanuit Frankrijk via het westen van België het zuidwesten van ons land binnentrekt. Alleen HA40 (en in mindere mate HA43) hebben dit signaal. De kans lijkt vooralsnog erg klein.

Wind(stoten):

In de loop van zaterdagavond zien we weer 6 Bft in de kustdistricten verschijnen op nadering van de volgende occlusie. De nacht naar zondag en zondagochtend in het westen van de FIR tijdelijk 7 Bft.

Bewolking:

In de middag vooral in de oostelijke helft nog TCu/Cb met toppen tot FL100. Vanavond grotendeels oplossende bewolking, toch zal er ook wat Sc-bewolking vormen/overblijven. In de nacht naar zaterdag in het zuidoosten kans op mist vanuit België, wanneer dit gebeurt in de loop van zaterdagmiddag overgaand in (lage) St boven het oosten. Zaterdag overdag Sc/Cu. De progtemps neigen zelfs een beetje naar TCu (toppen ca. 7000 vt in het oosten en langs de zuidwestkust). Bovendien is de grenslaag dermate vochtig dat ook turbulentiestratus mogelijk is. Zaterdagavond mogelijk St vanuit Frankrijk dat advectief via het westen van België het zuidwesten van ons land zou kunnen bereiken. De nacht naar zondag van het westen uit toenemende hoge- en middelbare bewolking op nadering van de occlusie. Nabij de occlusie lage Sc en St.

Zicht:

In de polaire lucht buiten neerslag uitstekende zichtcondities. In intensievere neerslag matige zichten. De nacht naar zaterdag plaatselijk enkele (grond)mistbanken of nevel. Mogelijk dat er in het zuidoosten de nacht naar zaterdag nog advectief mist vanuit België binnenkomt. Wanneer dit gebeurt is er zaterdagochtend ook in het oosten kans op (advectieve) mist, in de middag overgaand in nevel.

Neerslag:

In de middag ontstaan er nabij de trog vooral in de oostelijke helft weer enkele lichte buien, deze zullen in de avond weer verdwijnen. Zaterdag plaatselijk nog een enkele lichte bui vanaf Het Kanaal of de zuidelijke Noordzee en in het (noord)oosten nabij een zwakke trog. De neerslag nabij de occlusie van zondag is stratiform van karakter.

Temperatuur:

Modellen kunnen gevolgd worden, verder geen bijzonderheden.

Sluiten