31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-26 04:56:27 - 2022-11-27 24:00:00

Issued: 26-11-2022, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Spanje heeft een uitloper in noordoostelijke richting die bij ons uitmondt in een vlakke rug. Het hoog verplaatst zich via de Alpen naar Oost-Europa. Een laag ten westen van Ierland trekt naar IJsland. Een aantal op elkaar ingelopen fronten bereikt zondagochtend het zuidwesten. Hier vooruit bevindt zich nog een hoogterug. Deze frontale zone trekt oostwaarts, maar door golfvorming blijft de noordoost-zuidwest georiƫnteerde zone boven het westen slepen.

Modelbeoordeling:

Het is flink opgeklaard terwijl HAP1, H43 en UWC0 nog wat wolkenvelden hebben. Hierdoor wordt de snelheid van de nachtelijke afkoeling en de ontwikkeling van mistbanken onderschat. H40 en EC hebben wel de brede opklaringen, maar laten eveneens te hoge temperaturen zien op dit moment. Boven de Ardennen is St/FG aanwezig, die Limburg inmiddels bereikt heeft en verder noordwaarts trekt. H40 zit hier het beste op. De progtemps laten daarnaast ook turbulentiestratus toe, terwijl H40 een enorm gebied met mist vanmiddag onze kant op laat komen waarbij de mist onderweg overgaat in St/lage Sc a.g.v. aantrekkende wind. In de loop van vanochtend is het kijken naar de uitgestrektheid van de mist in Noord-Frankrijk. Het H40-scenario wordt waarschijnlijk als er van west naar oost op uitgebreide schaal mist aanwezig is in Noord-Frankrijk.

Wind(stoten):

Z 6-7 op nadering van de frontale zone, west ervan weer afnemend. Zware windstoten blijven op zee.

Bewolking:

De onzekerheden in de grenslaag zijn beschreven in de modelbeoordeling. Vandaag bij buien TCu 1500 vt met toppen FL070. In de frontale zone St 500-1000 vt. Toppen hiervan tot FL400, er is een zeer dikke verzadigde laag aanwezig.

Zicht:

Vannacht enkele mistbanken. Verder kans op advectieve mist vanuit de Ardennen. Op nadering van de frontale zone neemt de bewolking toe en trekt de wind aan, waardoor de kans op stralingsmist in de nacht naar zondag nul is. Vanaf dat moment is zichtverslechtering alleen nog maar het gevolg van neerslag.

Neerslag:

Tijd-hoogtediagrammen en progtemps van Vlissingen laten zien dat er enige onstabiliteit vanochtend aanwezig is. Op 700 hPa passeert er een zwakke trog. Dit is de reden dat de modellen boven het zeewater enkele buien laten ontstaan, die mogelijk de kustprovincies gaan schampen. We gaan er vanuit dat het landinwaarts overwegend droog blijft. In de frontale zone valt regen. Eerst lichte regen, maar door golfvorming gaat het op een gegeven moment harder regenen.

Temperatuur:

Actueel kouder dan in de modellen, maar wegdektemperaturen onder het vriespunt worden niet verwacht.

Sluiten