31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-26 11:43:36 - 2022-11-27 24:00:00

Issued: 26-11-2022, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Spanje heeft een uitloper in noordoostelijke richting die bij ons uitmondt in een vlakke rug. Het hoog verplaatst zich via de Alpen naar Oost-Europa. Een laag ten westen van Ierland trekt opvullend naar IJsland. Een aantal op elkaar ingelopen fronten bereikt zondagochtend het zuidwesten. De frontale zone trekt oostwaarts, maar door golfvorming blijft de noordoost-zuidwest georiƫnteerde zone de rest van de periode boven het westen slepen.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien geen grote verschillen tussen de modellen. Alle laten zien dat het front morgen de gehele dag min of meer boven de westelijke helft blijft slepen. Aandachtspunt is de lage bewolking die met de zuidelijke stroming vanmiddag vanuit Noord Frankrijk over Belgiƫ trekt en vanavond het zuidwesten ons land bereikt. Daar vandaan trekt de stratus dan over het westen noordwaarts. HA43 geeft de actuele situatie op dit moment boven Frankrijk nog het best weer. Nabij het front zien we ook een signaal voor stratus maar die blijft toch voornamelijk boven zee en het westen va ons land.

Wind(stoten):

Z 6-7 op nadering van de frontale zone, west ervan weer afnemend.

Bewolking:

De onzekerheden in de grenslaag zijn beschreven in de modelbeoordeling. In de frontale zone een dik pakket bewolking. Laagste basis nabij het grondfront.

Zicht:

In het oosten nog plaatselijk nevel. Verder goede zichten, morgen in neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Restanten van een zwakke trog levert met name boven zee nog een enkele lichte bui op. Boven land stelt dit allemaal weinig voor. In de frontale zone regen, de meeste regen valt morgen in het westen, mogelijk rond 20 mm.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten