31/01/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-26 16:58:31 - 2022-11-27 24:00:00

Issued: 26-11-2022, forecaster: aberson
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven Duitsland en lagedruk ten noordwesten van de Britse Eilanden voert een zuidelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Het hoog verplaatst zich gedurende de periode naar Oost-Europa. Een frontale zone (een drietal fronten dat op elkaar in loopt) boven Ierland/Wales nadert en gaat tegelijkertijd golven waardoor het vertraagt. Het grondfront lijkt zondag nog niet door te komen en op de Noordzee/langs de westkust te blijven slepen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de lage bewolking die met de zuidelijke stroming vanavond mogelijk vanuit Noord Frankrijk over Belgiƫ trekt over het westen van ons land zou kunnen trekken. De modellen hebben hier grote moeite mee en alleen qua positie van de stratus worden gebruikt, niet qua timing. Afgaande op de actualiteit (de stratus bevindt zich momenteel ter hoogte van Lille) is er boven het westen van ons land vanavond grote kans op stratus. De complexe frontale zone zit redelijk eenduidig in de modellen. In alle modellen blijft het front aan de grond de gehele zondag net ten westen van ons land slepen. Ook een tweede (zwak) koufront is in de vorm van een dauwpuntsprong en lage bewolking/mist nog terug te vinden in de modellen.

Wind(stoten):

Conform de modeluitvoer: In de kustdistricten zuid 6-7 Bft op nadering van het front. Minimaal signaal voor 8 Bft in de Harmonies voorlopig nog niet gehonoreerd.

Bewolking:

Vanavond in het westen waarschijnlijk stratus advectief vanuit Noord-Frankrijk. Vervolgens toename van de frontale bewolking. Bij het grondfront stratus en zondagavond mogelijk ook beneden 500 vt (afname wind). Boven het noordwesten van de FIR is er risico op lage stratus en mist, samenhangend met een tweede (zwakke) koufront of de restanten ervan.

Zicht:

Buiten neerslag goede zichten. Zondagavond neemt de kans op nevel en mist vooral in het noordwesten van de FIR toe.

Neerslag:

Bij de frontale zone perioden met regen. Al lijkt het in het midden en oosten in de ochtend ook nog enkele uren droog te blijven (na passage van een neerslagband die gerelateerd is op een warmtefront op enige hoogte). In het westen totale accumulatie 10-20 mm.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten