29/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2022-11-27 00:07:09 - 2022-11-28 24:00:00

Issued: 27-11-2022, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied boven Duitsland en lage druk ten noordwesten van de Britse Eilanden voert een zuidelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Het hoog verplaatst zich gedurende de periode naar Oost-Europa. Een frontale zone (een drietal fronten dat op elkaar in loopt) boven Ierland/Wales nadert en gaat tegelijkertijd golven waardoor het vertraagt. Het grondfront lijkt zondag nog niet door te komen en op de Noordzee/langs de westkust te blijven slepen. Maandag trekt een hoogtetrog ten westen van Ierland langzaam oostwaarts, aan het einde van maandagavond ligt deze van Schotland via Het Kanaal naar Midden-Frankrijk. In de frontale zone slaat een golf boven West-Frankrijk, die maandagochtend en -middag van zuidwest naar noordoost over het land trekt. Boven de zuidelijke Noordzee diept er een kleinschalig lagedrukgebied uit dat vervolgens vrijwel stationair boven het noorden van de FIR komt te liggen. De frontale golf stagneert boven het noorden en oosten van het land en wordt minder actief.

Modelbeoordeling:

Advectieve St vanuit Frankrijk/België is naar de Noordzee gegaan. H40 en H43 hebben dit gebied te oostelijk en dus boven land liggen. HAP1 heeft de positie beter, maar de wolkenbasis te hoog. Het St-gebied zal door de zuidelijke stroming verder noordwaarts trekken en eventueel nog het noordwesten schampen. De complexe frontale zone zit redelijk eenduidig in de modellen. In alle modellen blijft het front aan de grond de gehele zondag net ten westen van ons land slepen. Ook een tweede (zwak) koufront is in de vorm van een dauwpuntsprong en lage bewolking/mist nog terug te vinden in de modellen. De golf van maandag zit eveneens behoorlijk eenduidig in de modellen qua timing, positie en slechtste condities.

Wind(stoten):

Conform de modeluitvoer: In de kustdistricten zuid 6-7 Bft op nadering van het front.

Bewolking:

Boven zee St, zie modelbeoordeling. Verder van het westen uit toename van de frontale bewolking. Bij het grondfront stratus en vanavond mogelijk ook beneden 500 vt (afname wind). Boven het noordwesten van de FIR is er risico op lage stratus en mist, samenhangend met een tweede (zwakke) koufront of de restanten ervan. Bij de golf opnieuw St, met ook <500 vt. Maandagmiddag en -avond west van het laag boven de Noordzee enkele TCu's/Cb's met toppen FL100/-10°C doordat daar de naderende hoogtetrog de bovenlucht doet afkoelen.

Zicht:

Buiten neerslag goede zichten. Zondagavond neemt de kans op nevel en mist vooral in het noordwesten van de FIR toe. Maandagavond gaat het van het zuidwesten uit opklaren terwijl er nauwelijks wind staat, dit is de opmaat naar een situatie met stralingsmist.

Neerslag:

Bij de frontale zone perioden met regen. Al lijkt het in het midden en oosten in de ochtend ook nog enkele uren droog te blijven. In het westen totale accumulatie 10-20 mm. Maandag neemt de neerslagactiviteit boven land af, al wordt het niet droog. Maandagmiddag en -avond west van het laag boven de Noordzee enkele buien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten