26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-23 05:12:04 - 2023-01-24 24:00:00

Issued: 23-01-2023, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Zuid-Scandinaviƫ heeft een noordoost-zuidwest georienteerde uitloper naar het zuidoosten van Engeland. De stroming in ons aandachtsgebied is eerst nog noordoostelijk, rondom een grootschalig laag boven Zuidoost-Europa, en voert langzaam vochtige lucht aan (brongebied Oostzee). Het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Een occlusie (herkenbaar aan hogere theta-w 850 hPa en wat lichte neerslag) ligt NO-ZW-georienteerd dwars boven ons land en verplaatst zich nog iets verder westwaarts. Het system blijft tot en met dinsdag boven onze omgeving aanwezig. Deze occlusie wordt steeds zwakker en de neerslagactiviteit hierop verdwijnt geleidelijk. De rug/uitloper verplaatst zich langzaam zuidwaarts en komt dinsdag boven het noorden van ons land te liggen, waardoor de stroming geleidelijk zuidoostelijk wordt.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken. Bij en ten zuiden van de occlusie komt ST voor; op het moment lijkt het wolkenbeeld nog het meest op EC, maar die heeft te weinig ST. In EHBK zit de ST onder 500 vt en zat deze eerder in de nacht aan het dek wat ook deels door stuw komt en dit geven de modellen vrij goed weer. Door dagelijkse gang lift de bewolking in de loop van de dag, om vervolgens in de nacht naar dinsdag weer te dalen naar ST-niveau. In het noorden, (ten noorden van de occlusie) is in een mogelijke opklaring komende nacht kans op mist. Later op dinsdag lijkt vanuit het zuidoosten de bewolking iets op te lossen, maar de modellen lopen hier nog uiteen. In het brongebied in Duitsland is op dit moment veel bewolking aanwezig. Door subsidentie zou de bewolking dan moeten gaan oplossen, maar onderin kan nog steeds vocht en bewolking aanwezig blijven. Bij de occlusie valt wat lichte motregen. Dit geeft HAP1 ook aan. De progtemps van de verschillende modellen geven een indicatie dat de neerslag mogelijk ook onderkoeld zou kunnen zijn, maar de lucht iets warmer dan Harmonie weergeeft. We gaan hier dus niet van uit. De wegdektemperaturen liggen over het algemeen net boven het vriespunt en zijn afgelopen nacht constant gebleven of zelfs iets gestegen. Alleen in Zuid-Limburg is de wegdektemperatuur onder nul gekomen. Komende nacht geeft het wegdekmodel in opklaringen temperaturen van het wegdek onder nul. De vraag is alleen hoe nat het wegdek dan nog zal zijn.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling. Opklaringen dinsdagavond in het oosten zijn erg onzeker.

Zicht:

Vannacht nabij en ten zuiden van de occlusie matige zichten, in Zuid-Limburg zat mist die overgegaan is in nevel. Vanochtend geleidelijk toenemende zichten. In de nacht naar dinsdag in eventuele opklaringen in het noorden kans op mist. Dit laat HA40 met de meeste opklaringen het duidelijkste zien. Dinsdagavond is er met name in het oosten als het daar opklaart kans op mist.

Neerslag:

Zie modelbeoordeling. Lichte motregen vanochtend nog mogelijk. Daarna lijkt het droog te blijven.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling: Harmonie is op de meeste plaatsen te koud; HAP1 geeft de laagste waarden weer. EC lijkt er beter op te zitten. In de nacht naar dinsdag kan het in opklaringen in het noorden onder het vriespunt komen, maar eventuele vorming van mist kan de afkoeling afremmen. Dinsdagavond kan de temperatuur in het oosten ook enkele graden onder het vriespunt dalen. Dan moeten die opklaringen echter wel gaan ontstaan (wat onzeker is) en moet er ook geen mist gaan ontstaan. Deze afkoeling is dus onzeker.

Sluiten