26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-24 00:55:58 - 2023-01-25 24:00:00

Issued: 24-01-2023, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Zuid-Scandinaviƫ heeft een noordoost-zuidwest georienteerde uitloper naar het zuiden van Engeland. Deze uitloper/rug ligt aanvankelijk boven het noorden van het land, maar verplaatst geleidelijk zuidwaarts. Woensdagavond verlaat de rug dan het zuiden van ons land. De stroming is hierdoor vandaag oostelijk en valt morgen weg of is zwak zuidoostelijk. De aangevoerde lucht is vochtig en het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Woensdagavond passeert vanuit het noordwesten een warmtefront, snel gevolgd door een koufront. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken. Modellen geven of te veel bewolking met veel te lage basis, of geven teveel opklaringen waarin dan weer mist/St ontstaat. Voorlopig gaan we uit van een bewolkt scenario waarin de basis (vooral door dagelijkse gang) in de nacht wat lager kan komen. Een scenario met brede opklaringen is minder waarschijnlijk, maar enkele opklaringen (zoals ook afgelopen dag) zijn niet uit te sluiten. Door de opklaringen in de modellen zijn de minima waarschijnlijk ook te laag. Veel modellen geven lichte vorst, maar zonder opklaringen zal dat waarschijnlijk niet lukken. Mogelijk dat de temperatuur in de Limburgse heuvels tot dicht bij het vriespunt kan komen, elders is lichte vorst onder de bewolking heel onwaarschijnlijk. Wegdek zal op gevoelige plekken slechts daar waar het even opklaart misschien net even onder nul komen.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Een uitgebreid pakket Sc-bewolking, komen nacht lokaal dalend tot St-niveau, mogelijk dat er ook enige St advectief vanuit Duitsland ons land binnenkomt. Het signaal van de opklaringen voorlopig slechts zien als een scenario met lage kans. We gaan overdag uit van een overwegend gesloten SC-dek. In de zuidelijke helft van Duitsland komen wel enkele opklaringen voor, maar zitten ook grote gebieden met St. Progtemps geven aan dat vocht/bewolking zich onder de subsidentie-inversie uitsmeert. Soms is deze laag wel dun. Mogelijk zien de wolkenplaatjes dit dan als opklaringen. In de warme sector zijn op woensdag voor het koufront uit, (met name op zee), St onder de 500 vt waarschijnlijk.

Zicht:

Goede zichten. In een eventuele opklaringen vooral in de nacht naar woensdag matig of lokaal slecht zicht en kans op mist. In de warme sector en in neerslag op woensdag zijn matige tot slechte zichten waarschijnlijk.

Neerslag:

Bij het warmtefront (mot)regen en bij het koufront regen, verder landinwaarts mogelijk overgaand in (natte) sneeuw of onderkoelde neerslag.

Temperatuur:

Harmonie is op de meeste plaatsen te koud; HAP1 geeft de laagste waarden weer, en dat onder een pakket St. EC komt het beste in de buurt, maar gaat wel uit van enkele opklaringen, hetgeen twijfelachtig is. Waarschijnlijk geen vorst komende nacht. Voor de volgende nacht geldt dezelfde onzekerheid. Voor vorst zijn opklaringen nodig. Alle modellen geven die opklaringen vanuit het zuidoosten.

Sluiten