26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-24 05:29:31 - 2023-01-25 24:00:00

Issued: 24-01-2023, forecaster: lucassen
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven Zuid-Scandinaviƫ heeft een ONO-WZW georienteerde uitloper naar het zuiden van Engeland. Deze uitloper/rug ligt aanvankelijk boven het noorden van het land, maar verplaatst zich geleidelijk zuidwaarts. Woensdagavond verlaat de rug dan het zuiden van ons land. De stroming is hierdoor vandaag oostelijk en valt morgen eerst weg en wordt noord van de rugas westelijk. De aangevoerde lucht is vochtig en het weer speelt zich grotendeels in de grenslaag af. Woensdagavond passeert vanuit het noordwesten een warmtefront, snel gevolgd door een koufront. Hierachter wordt de stroming noordwestelijk wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben de grenslaag niet goed te pakken. Op dit moment lijkt HA43 er redelijk op te zitten, maar de modellen zijn springerig en geven per run weer een ander beeld met of te veel bewolking met veel te lage basis, of teveel opklaringen waarin dan weer mist/St ontstaat. Voorlopig gaan we uit van een bewolkt scenario waarin de basis (vooral door dagelijkse gang) overdag iets stijgt en komende nacht weer wat lager kan komen. Een scenario met brede opklaringen is minder waarschijnlijk, maar enkele opklaringen (zoals ook afgelopen dag) zijn niet uit te sluiten. Door de opklaringen in de modellen zijn de minima waarschijnlijk ook te laag. Veel modellen geven voor vanochtend lichte vorst, dit gaat door te weinig of geen opklaringen niet lukken. In de nacht naar woensdag geeft HA40 zelfs matige vorst in mist en dit lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Mogelijk vriest het lokaal in een enkele opklaring licht en is er plaatselijk kans op mist. Wegdek zal op gevoelige plekken slechts daar waar het even opklaart misschien net even onder nul komen. De timing van het warmte- en koufront later op woensdag behandelen de modellen gelijk. In de warme sector op zee verwachten we St wat de modellen ook aangeven en mogelijk zelfs lager dan 500 vt. Boven land gaat de neerslag bij het koufront in het zuidoosten over in (natte) sneeuw. Het ijzelsignaal wat neso aangeeft is waarschijnlijk overdreven, aangezien temperaturen onder in de temp iets hoger zijn en de neerslagvorm waarschijnlijk natte sneeuw of regen is.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Een uitgebreid pakket Sc-bewolking, lokaal komt St voor. Vandaag en morgen overdag gaan we uit van een overwegend gesloten SC-dek, komende nacht neemt de kans op St weer toe. In Duitsland zien we de hoger gelegen gebieden lokaal boven de SC bewolking uitsteken (boven de 2000 vt), maar verder zit in de aanvoer vooral een gesloten laag met SC-bewolking en verder zuidwaarts ook St. Progtemps geven aan dat vocht/bewolking zich onder de subsidentie-inversie uitsmeert. Soms is deze laag wel dun. Mogelijk zien de wolkenplaatjes dit dan als opklaringen. In de warme sector zijn op woensdag voor het koufront uit, (met name op zee), St onder de 500 vt waarschijnlijk.

Zicht:

Goede zichten. In een eventuele opklaringen vooral in de nacht naar woensdag matig of lokaal slecht zicht en kans op mist. In de warme sector en in neerslag op woensdag zijn matige tot slechte zichten waarschijnlijk.

Neerslag:

Bij het warmtefront (mot)regen en bij het koufront regen, verder landinwaarts mogelijk overgaand in (natte) sneeuw. De kans op onderkoelde neerslag lijkt klein, zie modelbeoordeling.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling. Harmonie is op de meeste plaatsen te koud; HAP1 geeft de laagste waarden weer, en dat onder een pakket St. EC komt het beste in de buurt, maar gaat wel uit van enkele opklaringen, hetgeen twijfelachtig is. Vanochtend en komende nacht geven de modellen veel te lage temperaturen.

Sluiten