26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-28 23:34:48 - 2023-01-29 24:00:00

Issued: 28-01-2023, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een WZW-ONO georiënteerde rug ligt boven België. De rug trekt langzaam zuidwaarts. Noord van de rug komt in een westelijke stroming een ONO-WZW georiënteerde warmtefront-occlusie naderbij. De occlusie bereikt het noordelijk kustgebied aan het einde van de nacht. De activiteit is gering. De occlusie trekt slechts zeer langzaam zuidwaarts en blijft een groot deel van de zondag boven het noorden van ons land slepen. Pas vanaf het einde van zondagmiddag trekt deze occlusie uiterst langzaam zuidoostwaarts over ons land. Een volgend frontaal systeem van een laag bij IJsland trekt zondagavond zuidoostwaarts over het noordelijke deel van de FIR en trekt in de nacht naar maandag occluderend zuidoostwaarts over ons land. Daarbij haalt dit front de eerste occlusie in en lopen beide occlusies in de loop van maandagochtend zuidoostwaarts het land uit. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag in de loop van de ochtend trekt een trog over het noordelijk kustgebied. Op maandagavond nadert een trekrug van het westen uit.

Modelbeoordeling:

In het zuidoosten en uiterste zuiden nog brede opklaringen en condensatie op een enkele brug. De modellen hebben de verdeling tussen opklaringen en Sc-velden niet zo goed te pakken: HAP1 heeft te veel opklaringen, HA43 te weinig en HA40 vooral boven zee te veel. EC heeft ook te veel bewolking in het zuidoosten. Hiermee moet rekening gehouden worden wat de temperatuur betreft. Van het noordwesten uit zal het de komende 12 uur ook in het zuidoosten wel overwegend bewolkt raken. Qua condities bij de fronten zien HAP1 en HA43 er redelijk uit, HA40 waarschijnlijk iets te rooskleurig, aangezien de St in HA40 nu ook soms al duidelijk lager zit. Ook is er motregen te verwachten, wat vaak ook wat slechtere condities oplevert. De windpiek eind maandagochtend wordt door de Harmonies wat zwaarder aangezet dan in EC. Waarschijnlijk worden de uitschieters in de Harmonies weer wat overdreven en geeft EC een betrouwbaarder beeld.

Wind(stoten):

Zondag overdag van het noordwesten uit 6 Bft, later 7 Bft in de noordelijke kustdistricten. Maandag verder toenemende wind met een piek aan het einde van de ochtend en waarschijnlijk 8 Bft in noordelijk kustgebied. Vooral tijdens buien zijn dan zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur in het Waddengebied. We komen dan enkele uren dicht bij de criteria voor code geel in de noordelijke kustgebieden. Later op maandag weer een afnemende wind op nadering van de rug.

Bewolking:

Van het noorden uit toenemende Sc met daarin kans op matige ijsaanzetting. Nabij de occlusie ook St. Laagste basis bij het golvende front. Met de occlusie trekken de slechtste condities op zondagavond zuidoostwaarts. Op passage van het volgende frontale systeem op uitgebreide schaal St. Op de trog maandag in het noordoosten de hoogste toppen, tot FL180 (linkeruitgang van de jetstreak).

Zicht:

Goede zichten. Bij de occlusie vooral in coalescentieneerslag, maar boven land nabij de occlusie ook buiten neerslag geleidelijk matig tot slecht zicht. Maandag in buien kortdurend matig, mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Bij de Sc-velden zien we soms een paar spatten gemeld worden. Conditioneel doet het verder niets. Bij de occlusie en het daaropvolgende frontale systeem overwegend lichte (coalescentie)neerslag. Op de trog enkele buien, mogelijk met korrelhagen en een klap onweer. CAPE 200-500 J/kg in NO, 20-30 knopen effectieve schering, multicel.

Temperatuur:

Vannacht in het zuidoosten in een brede opklaring plaatselijk -5°C. Zondag Tx tussen 8 graden aan zee en 3 graden in het zuidoosten. In de nacht naar maandag blijft het overal boven nul.

Sluiten