26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-29 11:07:12 - 2023-01-30 24:00:00

Issued: 29-01-2023, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

In een westelijke stroming ligt een ONO-WZW georiƫnteerde warmtefront-occlusie boven het noorden van ons land. De activiteit is gering. De occlusie ligt eerst nog vrijwel stil en pas vanaf het einde van de middag trekt deze langzaam verder zuidoostwaarts over ons land. Een volgend frontaal systeem van een laag bij IJsland trekt zondagavond zuidoostwaarts over het noordelijke deel van de FIR en trekt in de nacht naar maandag occluderend zuidoostwaarts over ons land. Daarbij haalt dit front de eerste occlusie in en lopen beide occlusies in de loop van maandagochtend zuidoostwaarts het land uit. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag in de loop van de ochtend trekt een trog over de oostelijke Noordzee en het noorden van ons land zuidoostwaarts. Maandagavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert.

Modelbeoordeling:

Qua condities bij de fronten zien HAP1 en HA43 er redelijk uit, HA40 waarschijnlijk iets te rooskleurig. Ook is er motregen te verwachten, wat vaak ook wat slechtere condities oplevert. In het noorden nu af en toe zeer lokaal zelfs slechtere condities dan in alle Harmonie-versies. De windstoten van maandagochtend wordt door de Harmonies wat zwaarder aangezet dan in EC. Als gevolg van mechanische turbulentie zullen de windstoten niet boven de 90 km/uur uitkomen. Wel zien we dat Harmonie bij enkele buien daarboven uitkomt in het oostelijk Waddengebied.

Wind(stoten):

Vandaag overdag van het noordwesten uit 6 Bft, later 7 Bft in de noordelijke kustdistricten. Maandag verder toenemende wind met een piek aan het einde van de ochtend en waarschijnlijk 8 Bft in noordelijk kustgebied. Vooral tijdens buien zijn dan zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur in het Waddengebied. We komen dan enkele uren dicht bij de criteria voor code geel zeer lokaal in de noordelijke kustgebieden. Later op maandag weer een afnemende wind op nadering van de rug.

Bewolking:

Velden Sc. Nabij de occlusie ook St. Laagste basis bij het golvende front. Met de occlusie trekken de slechtste condities op zondagavond zuidoostwaarts. Op passage van het volgende frontale systeem op uitgebreide schaal St. Op de trog maandag in het noordoosten de hoogste toppen, tot FL180 (linkeruitgang van de jetstreak).

Zicht:

Goede zichten, in coalescentieneerslag, maar boven land nabij de occlusie ook buiten neerslag, geleidelijk matig tot slecht zicht. Maandag in buien kortdurend matig, mogelijk slecht zicht.

Neerslag:

Bij de occlusie en het daaropvolgende frontale systeem overwegend lichte (coalescentie)neerslag. Op de trog enkele buien, in het (uiterste) noordoosten mogelijk met korrelhagel en een klap onweer. CAPE 200-500 J/kg in NO, 20-30 knopen effectieve schering, multicel.

Temperatuur:

Tx tussen 8 graden aan zee en 3 graden in het zuidoosten, morgen in het algemeen nog iets hoger. Tn komende nacht nergens onder nul, in de nacht naar dinsdag waarschijnlijk ook niet, maar tijdens opklaringen kan het aan de grond plaatselijk onder nul komen.

Sluiten