Issued: 29-01-2023, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer
Synoptische situatie:
Ons aandachtsgebied bevindt zich in een westelijke stroming. Hierin ligt een ONO-WZW georienteerde, zwakke occlusie boven de zuidoostelijke helft. Deze trekt langzaam verder zuidoostwaarts. Intussen komt van het noordwesten uit een volgend occluderend frontensysteem naderbij. Rond 23 UTC ligt dit systeem ONO-WZW georienteerd boven het noordwesten van de FIR en gedurende de nacht en ochtend trekt dit systeem over het land (koufront om 02 UTC op de noordkust), waarbij de eerste occlusie wordt ingehaald. Daarachter komt een stevige noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van maritiem polaire lucht. Maandag in de loop van de ochtend trekt een trog over de oostelijke Noordzee en het noorden van ons land zuidoostwaarts. Maandagavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert. Dinsdagochtend vroeg wordt de aangevoerde lucht al vochtiger, waarna een frontale zone met een smalle warme sector dinsdag overdag zuidoostwaarts over ons land trekt. Rond 18 UTC bevindt de hele FIR zich weer in de polaire lucht.
Modelbeoordeling:
Qua condities bij de fronten is HA40 iets te rooskleurig. Het zit tussen HA40 en HA43 in. De windstoten bij de trog later vanochtend zijn een aandachtspunt. Deze worden door de Harmonies wat zwaarder aangezet dan in EC. Als gevolg van mechanische turbulentie zullen de windstoten in het noordelijk kustgebied waarschijnlijk niet boven de 90 km/uur uitkomen. De zwaarste windstoten zijn gekoppeld aan de buien.
Wind(stoten):
7 Bft in de noordelijke kustdistricten. Na koufrontpassage toenemende wind met een piek aan het einde van de ochtend en waarschijnlijk 8 Bft in het noordelijk kustgebied. Vooral tijdens buien zijn dan zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur in het Waddengebied. We komen dan enkele uren dicht bij de criteria voor code geel (zeer lokaal) in de noordelijke kustgebieden. Later op maandag weer een afnemende wind op nadering van de rug. Daarna weer snel 6 à 7 Bft in de kustdistricten met de meeste wind in het noorden.
Bewolking:
Velden Sc. Bij en zuidoost van de occlusie St. Met de occlusie trekken de slechtste condities zuidoostwaarts. Op passage van het volgende frontale systeem op uitgebreide schaal St, maar dan vooral wat dieper landinwaarts. Op de trog maandag in het noordoosten de hoogste toppen, tot FL180 (linkeruitgang van de jetstreak). In de nacht van maandag op dinsdag is de snelheid waarmee de (middelbare) bewolking toeneemt van belang voor de ontwikkeling van de temperatuur. Mogelijk ontstaat er in het oosten bij het binnenstromen van de wat vochtigere lucht wat turbulentie-St. Op het frontale systeem van dinsdag overdag in toenemende mate St, wellicht dat het weer een beetje tussen Ha40 en Ha43 uitkomt qua wolkenbasis.
Zicht:
In motregen matig tot slecht zicht, nabij de occlusie ook in nevel. Maandag in buien kortdurend matig, mogelijk slecht zicht. Dinsdag in de loop van de nacht kans op wat nevel in het oosten. Verder bij de frontale zone in neerslag matig zicht.
Neerslag:
Bij de occlusie en het daaropvolgende frontale systeem overwegend (coalescentie)neerslag. Op de trog een aantal buien, in het (uiterste) noordoosten mogelijk met korrelhagel en een klap onweer. CAPE 200-500 J/kg in NO, 20-30 knopen effectieve schering, multicel. Naar het zuidwesten toe duidelijk minder buien. Op het occluderende systeem van dinsdag af en toe regen, op het koufront kans op een ingebedde bui.
Temperatuur:
In de nacht naar dinsdag kan het landinwaarts lokaal iets onder nul komen als het lang genoeg opgeklaard blijft. Van het westen uit loopt de temperatuur in de loop van die nacht op (bewolkings- en windtoename). Mogelijk dat een enkele brug onder nul komt, maar die is dan hoogstwaarschijnlijk droog.