26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-30 10:27:09 - 2023-01-31 24:00:00

Issued: 30-01-2023, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een stevige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een trog boven de noordelijke Noordzee trekt de komend uren zuidoostwaarts over het noorden van het land. Vanavond nadert een trekrug van het westen uit die in afgezwakte vorm in de nacht naar dinsdag passeert. Dinsdagochtend vroeg wordt de aangevoerde lucht al vochtiger, waarna een frontale zone met een smalle warme sector dinsdag overdag zuidoostwaarts over ons land trekt. Aan het begin van de avond bevindt de hele FIR zich weer in de polaire lucht.

Modelbeoordeling:

De windstoten bij de trog zijn een aandachtspunt. Deze worden door de Harmonies wat zwaarder aangezet dan in EC. EC18 had iets meer wind dan EC12 en de TAF guidance op basis van HA40 laat in het uiterste noorden bij buien ook een stukje landinwaarts nog 75 km/uur zien. Net voldoende voor de uitgifte van code geel voor zware windstoten in het uiterste noorden. Tweede aandachtspunt is de St bij het frontale systeem van dinsdag. HAP1 en HA43 geven dit vrij zwaar aan met op grote schaal St, HA40 geeft alleen in de middag in het zuidoosten St en EC geeft vrijwel niets. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens tussen HAP1/HA43 en HA40 in. Overigens geven zowel HAP1 als HA43 in de vochtige lucht op dinsdagochtend landinwaarts turbulentiestratus, hier houden we rekening mee.

Wind(stoten):

Actueel 8 Bft in het noordelijk kustgebied en boven de noordelijke Noordzee, in de overige kustdistricten 7 Bft m.u.v. Vlissingen en Zierikzee (6 Bft). Vooral tijdens buien zijn dan zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur in het uiterste noorden (code geel). Later vanmiddag en vanavond weer een afnemende wind op nadering van de rug. Daarna weer snel 6 à 7 Bft in de kustdistricten met de meeste wind in het noorden. De zware windstoten blijven dan waarschijnlijk beperkt tot de Noordzee.

Bewolking:

Sc/Cu. Op de trog vandaag in het noordoosten de hoogste toppen, tot FL180 (linkeruitgang van de jetstreak). Mogelijk ontstaat er in het oosten bij het binnenstromen van de wat vochtigere lucht wat turbulentie-St (zie ook modelbeoordeling). Op het frontale systeem van dinsdag overdag in toenemende mate St, wellicht dat het weer een beetje tussen Ha40 en Ha43 uitkomt qua wolkenbasis (zie ook modelbeoordeling).

Zicht:

Goede zichten. In buien kortdurend matig, mogelijk slecht zicht. In de loop van vannacht kans op wat nevel in het oosten. Verder bij de frontale zone in neerslag matig zicht.

Neerslag:

Op de trog een aantal buien, in het (uiterste) noordoosten mogelijk met korrelhagel en een klap onweer. CAPE 200-500 J/kg in NO, 20-30 knopen effectieve schering, multicel. Naar het zuidwesten toe duidelijk minder buien. Op het frontale systeem van dinsdag af en toe regen, op het koufront en net erachter kans op een (ingebedde) bui.

Temperatuur:

Aankomende nacht kan het met name in de eerste helft landinwaarts lokaal iets onder nul komen als het lang genoeg opgeklaard blijft. Van het westen uit loopt de temperatuur in de loop van die nacht op (bewolkings- en windtoename). Mogelijk dat een enkele brug onder nul komt, maar die is dan hoogstwaarschijnlijk droog. In de nacht naar woensdag is de kans op gladheid vrijwel uitgesloten door een aanhoudende stevige wind.

Sluiten