26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-31 00:02:11 - 2023-02-01 24:00:00

Issued: 31-01-2023, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een stevige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Van het westen uit passeert vannacht een trekrug in afgezwakte vorm. De rug wordt gevolgd door een frontaal systeem. Het warmtefront bereikt de westkust vanochtend rond 06 UTC, het koufront volgt eind van de ochtend en verlaat eind van de middag het zuidoosten van het land. Na passage van het koufront wordt weer maritiem polaire lucht aangevoerd. Oost van Nova Scotia is een frontaal systeem in ontwikkeling. Onder invloed van de straalstroom komt dit snel onze kant op. Een soort van warmtefrontaflopertje behorende bij het frontaal systeem bereikt woensdagochtend het noorden van de FIR, enkele uren later het noorden van het land en woensdagavond het zuiden.

Modelbeoordeling:

Alle modellen geven een duidelijk signaal voor turbulentiestratus in het noordoosten en oosten, eind van de nacht wanneer op nadering van het warmtefront de wind gaat toenemen. Op het warmtefront zelf zien we vrijwel geen signaal voor stratus. Wel hebben HA40 en HA43 dit een stukje oostelijker in deze run. Ook op het koufront in eerste instantie weinig of geen stratus. Pas boven land zien we dat signaal sterk toenemen, met name in HAP1 en HA43. Kort achter het koufront zien we nog enkele buien, dieper in de polaire lucht is daar nauwelijks meer sprake van. Belangrijkste aandachtspunt zijn de zware windstoten bij de buien die bij het warmtefrontaflopertje horen. Het noorden van het land gaat hier mogelijk mee te maken krijgen. De (zuid)westkust voldoet momenteel niet aan het wintercriterium voor code geel.

Wind(stoten):

Afnemende wind op nadering van de rug. Daarna weer snel 6 à 7 Bft in de kustdistricten met de meeste wind in het noorden, woensdagochtend verder toenemend tot 8 Bft. Bij buien dan met name boven zee en kustgebieden kans op zware windstoten.

Bewolking:

In de vroege ochtend kans op vorming van turbulentiestratus (zie ook modelbeoordeling), grootste kans in het noordoosten en oosten. Op het frontale systeem van dinsdag overdag met name boven land St. Vlak achter het front nog enkele TCu/Cb's met toppen FL080/100. Bij het warmtefrontaflopertje Sc en vooral aan de koude kant ook enkele Cb's. Toppen hiervan veelal niet hoger dan FL150, maar mogelijk lokaal toch hoger (FL230), met name in het noordoosten. Door interactie met de jet leven de buien naarmate de afloper zuidwaarts trekt op.

Zicht:

Vannacht landinwaarts matig, lokaal slecht zicht. Verder bij de frontale zone in neerslag matig zicht.

Neerslag:

In het uiterste noordoosten nog een enkele bui. Na passage rugas overal droog. Op het warmtefront plaatselijk lichte regen, op het koufront is het neerslagsignaal wat duidelijker. Vlak achter het koufront nog enkele kleine buien. Bij het warmtefrontaflopertje regen en enkele buien. Afhankelijk van hoe hoog de toppen kunnen komen is er kans op hagel en onweer. CAPE-waardes zijn echter laag.

Temperatuur:

In de eerste helft van vannacht kan de temperatuur aan de grond met name landinwaarts lokaal iets onder nul komen als het lang genoeg opgeklaard blijft. Van het westen uit loopt de temperatuur in de loop van de nacht op door toename wind en bewolking. Mogelijk dat Tweg van een enkele brug onder nul komt, maar die is dan hoogstwaarschijnlijk droog. In de nacht naar woensdag lijken de modellen een fractie minder sterk af te koelen dan vannacht. De grondtemperaturen blijven boven nul.

Sluiten