26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-31 04:56:29 - 2023-02-01 24:00:00

Issued: 31-01-2023, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een stevige noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een warmtefront boven het noorden van de FIR bereikt de westkust vanochtend rond 06 UTC, het koufront volgt eind van de ochtend en verlaat eind van de middag het zuidoosten van het land. Na passage van het koufront wordt weer maritiem polaire lucht aangevoerd. Oost van Nova Scotia is een frontaal systeem in ontwikkeling. Onder invloed van de straalstroom komt dit snel onze kant op. Een soort van warmtefrontaflopertje behorende bij het frontaal systeem bereikt woensdagochtend het noorden van de FIR, enkele uren later het noorden van het land en woensdagavond het zuiden.

Modelbeoordeling:

Alle modellen geven een duidelijk signaal voor turbulentiestratus in het noordoosten en oosten, eind van de nacht wanneer op nadering van het warmtefront de wind gaat toenemen. Deze St heeft zich nog niet gevormd, terwijl HAP1 en HA43 er nu al mee komen. Op het warmtefront zelf zien we vrijwel geen signaal voor stratus. Ook op het koufront in eerste instantie weinig of geen stratus. Pas boven land zien we dat signaal sterk toenemen, met name in HAP1 en HA43. Kort achter het koufront zien we nog enkele buien, dieper in de polaire lucht is daar nauwelijks meer sprake van. Belangrijkste aandachtspunt zijn de zware windstoten bij de buien die bij het warmtefrontaflopertje horen. Het noorden van het land gaat hier mogelijk mee te maken krijgen. Opvallend is dat de UWC-run (18 UTC) een stuk rustiger is dan de reguliere Harmonieruns. De (zuid)westkust voldoet momenteel niet aan het wintercriterium voor code geel.

Wind(stoten):

Afnemende wind op nadering van de rug. Daarna weer snel 6 à 7 Bft in de kustdistricten met de meeste wind in het noorden, woensdagochtend verder toenemend tot 8 Bft. Bij buien dan met name boven zee en kustgebieden kans op zware windstoten.

Bewolking:

In de vroege ochtend kans op vorming van turbulentiestratus (zie ook modelbeoordeling), grootste kans in het noordoosten en oosten. Op het frontale systeem van vandaag met name boven land St. Vlak achter het front nog enkele TCu/Cb's met toppen FL080/100. Bij het warmtefrontaflopertje Sc en vooral aan de koude kant ook enkele Cb's. Toppen hiervan veelal niet hoger dan FL150, maar mogelijk lokaal toch hoger (FL230), met name in het noordoosten. Door interactie met de jet leven de buien naarmate de afloper zuidwaarts trekt op.

Zicht:

Bij de frontale zone in neerslag matig zicht.

Neerslag:

In het uiterste noordoosten nog een enkele bui. Na passage rugas overal droog. Op het warmtefront plaatselijk lichte regen, op het koufront is het neerslagsignaal wat duidelijker. Vlak achter het koufront nog enkele kleine buien. Bij het warmtefrontaflopertje regen en enkele buien. Afhankelijk van hoe hoog de toppen kunnen komen is er kans op hagel en onweer. CAPE-waardes zijn echter laag.

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag lijken de modellen een fractie minder sterk af te koelen dan vannacht. De grondtemperaturen blijven dan boven nul.

Sluiten