26/03/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-01-31 10:32:17 - 2023-02-01 24:00:00

Issued: 31-01-2023, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in een stevige westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een warmtefront boven het zuidoosten verlaat spoedig het land, het bijbehorende koufront heeft inmiddels het noordwesten van de FIR bereikt en zal in de tweede helft van de middag zuidoostwaarts het land passeren. Na passage van het koufront wordt weer maritiem polaire lucht aangevoerd. Oost van Nova Scotia is een frontaal systeem in ontwikkeling. Onder invloed van de straalstroom komt dit snel onze kant op. Een soort van warmtefrontaflopertje behorende bij het frontaal systeem bereikt morgenochtend het noorden van de FIR, enkele uren later het noorden van het land en morgenavond het zuiden.

Modelbeoordeling:

Bij en voor het koufront boven zee zien we vrijwel geen signaal voor stratus. Pas boven land zien we dat signaal sterk toenemen, het gevolg van turbulente menging, met name in HAP1 en HA43. Dit zijn echter wel de modellen die het weerbeeld nu het beste te pakken hebben, dus die houden we aan. Het belangrijkste aandachtspunt zijn de zware windstoten morgen overdag. Tot dat moment blijven deze nog boven de Noordzee en langs de noordkust. Doordat de gradient toeneemt bij het warmtefrontaflopertje zien we ook het gebied met de zware windstoten uitbreiden, het is echter nog te vroeg om aan te geven of het code geel criterium zal worden gehaald. Langs de (zuid)westkust is die kans klein, voor Noord-Holland, Friesland en Groningen is het de vraag of ze ver genoeg landinwaarts komen. Meer dan 90 km/uur aan de kust lijkt ook niet realistisch.

Wind(stoten):

Seinen voor 6, 7 en boven de Noordzee ook 8 Bft en vanaf later vanavond kans op zware windstoten in het Waddengebied. Morgen overdag toenemend bij het warmtefrontaflopertje, met een dikke 8 Bft boven zee en zware windstoten van 75-90 km/uur in de noordwestelijke kustgebieden. In de avond neemt de wind van het zuidwesten uit langzaam af.

Bewolking:

In de warme sector vandaag met name boven land lage Sc en St. Vlak achter het koufront nog enkele TCu/Cb's met toppen FL080/100. Bij het warmtefrontaflopertje Sc en vooral aan de koude kant ook enkele Cb's. Toppen hiervan veelal niet hoger dan FL150, maar mogelijk lokaal toch hoger (FL230), met name in het noordoosten. Door interactie met de jet leven de buien naarmate de afloper zuidwaarts trekt op.

Zicht:

Goed, in neerslag matig.

Neerslag:

In de warme sector plaatselijk lichte (mot)regen, op het koufront is het neerslagsignaal wat duidelijker. Vlak achter het koufront nog enkele kleine buien. Bij het warmtefrontaflopertje regen en enkele buien. Afhankelijk van hoe hoog de toppen kunnen komen is er kans op hagel en onweer. CAPE-waardes zijn echter laag.

Temperatuur:

Komende nacht houden we toch een geringe kans op bevriezingsgladheid in stand in het oosten, de weg is nat en er zijn opklaringen. In de nacht naar donderdag is de kans kleiner.

Sluiten