28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-21 16:02:42 - 2023-03-22 24:00:00

Issued: 21-03-2023, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden voert een zuidwestelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Een NNO-ZZW georiënteerd koufront boven de westelijke helft van het land trekt verder oostwaarts en verlaat vanavond het oosten. Dit koufront lijkt nog gevolgd te worden door een ander zwak en golvend systeem, mogelijk een oude occlusie, die nu tegen de westkust aan ligt. Een volgende frontale zone bereikt aan het einde van woensdagochtend het noordwesten van het land en blijft daar vervolgens NO-ZW georienteerd slepen. Een golf in dit front bereikt in de tweede helft van de avond het zuidwesten en trekt in de nacht naar donderdag langs de kust noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront trekt daarbij oostwaarts over ons land, gevolgd door een CAD op donderdagochtend, die vervolgens boven ons land blijft slepen. Beide fronten komen later op donderdag weer terug onder invloed van nieuwe golfvorming boven West-Frankrijk.

Modelbeoordeling:

De grenslaag is het belangrijkste aandachtspunt en wordt boven land beter door Ha40 en boven zee beter door HAP1 berekend te worden. EC heeft zoals gewoonlijk een te hoge wolkenbasis. Of er woensdagavond bij de golf echt op zo'n uitgebreide schaal mist boven zee gaat ontstaan als in de Harmonies is de vraag, mogelijk gaat het voor een deel om nevel en St bijna aan dek en op een iets kleinere schaal om mist, bij 6 Bft. Afgelopen ochtend hebben we wel mist boven zee gehad, maar toen stond er wat minder wind.

Wind(stoten):

Kustseinen voor ZW 6. Komende nacht neemt de wind verder toe naar ZW 7 op zee. In de loop van woensdagmiddag verdwijnt de 7 Bft en blijft er nog een 6 Bft over. De zware windstoten van woensdag blijven op de Noordzee, misschien dat de westelijke Wadden een keer 75 km/uur halen (geen code geel, want wintercriterium geldt nog). In de nacht naar donderdag komt de 7 Bft weer tijdelijk terug.

Bewolking:

Vanavond tot enkele uren na de koufrontpassage vooral boven zee en in het noordelijk kustgebied nog St. Bij de volgende frontale zone van woensdag opnieuw stratus, de slechtste condities op het grondfront of net noordwest ervan wanneer het front gaat slepen. Boven het zuidoosten zien we duidelijk hogere wolkenbases. Na passage van de frontale golf zien we vanaf de nacht naar donderdag weer convectieve bewolking met ook weer Cb's met toppen in de categorie FL150-FL200.

Zicht:

Zicht overwegend goed, in het noorden van de FIR boven zee hier en daar matig en tot enkele uren na de koufrontpassage vanavond mogelijk nog even slecht. Bij de frontale zone van woensdag zien we vooral aan de noordwestzijde ervan boven het noordwesten matige zichtcondities wanneer het front gaat slepen, op de Noordzee dan sterk toenemende mistkansen. In de zuidoostelijke helft lijken de condities niet zo heel veel te lijden te hebben van de neerslag, wellicht teruglopend naar matig. Bij de frontale golf in intensievere neerslag matige tot slechte zichten, waarschijnlijk ook bij de buien die daarna volgen op donderdag.

Neerslag:

Bij het koufront wat lichte regen en motregen. Ook vanavond nog een enkele bui. Vannacht vrijwel droog. Bij de frontale zone van woensdag perioden met stratiforme regen. Op hoogte loopt het front makkelijker door dan onderin, wat we ook in het neerslagsignaal terugzien. Bij de frontale golf later in de avond weer activerende neerslag, vooral zuidoost van het grondfront, waar het front op enige hoogte zich dan bevindt. Na passage van de golf zien we van het westen uit buien verschijnen. CAPE gaat donderdag overdag naar enkele J/kg boven land.

Temperatuur:

EC had de temperatuur vanmiddag boven land beter te pakken dan de Harmonies, die 1 à 2°C te koud waren.

Sluiten