28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-22 05:46:42 - 2023-03-23 24:00:00

Issued: 22-03-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden voert een zuidwestelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Een frontale zone bereikt halverwege de ochtend het noordwesten van het land en blijft daar vervolgens NO-ZW georienteerd slepen. Een golf in dit front bereikt in de tweede helft van de avond het zuidwesten en trekt in de nacht naar donderdag langs de kust noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront trekt daarbij oostwaarts over ons land, gevolgd door een CAD op donderdagochtend, die vervolgens boven ons land blijft slepen. Beide fronten komen later op donderdag weer terug onder invloed van nieuwe golfvorming boven West-Frankrijk.

Modelbeoordeling:

De komende periode vormt de grenslaag het belangrijkste aandachtspunt. Wegens de steeds hogere dauwpunten wordt door de diverse modellen op steeds uitgebreidere schaal mist berekend voor passage van het (grond)koufront. Er is wel behoorlijk wat wind wat de grootschaligheid van de mist wellicht kan beperken.

Wind(stoten):

Momenteel ZW 6-7. In de loop van vanmiddag verdwijnt de 7 Bft en blijft er nog een 6 Bft over. De zware windstoten blijven op de Noordzee, misschien dat de westelijke Wadden een keer 75 km/uur halen (geen code geel, want wintercriterium geldt nog). In de nacht naar donderdag komt de 7 Bft weer tijdelijk terug.

Bewolking:

Momenteel SC/Ac bewolking. Bij de frontale zone stratus, de slechtste condities nabij het grondfront wanneer het front gaat slepen. Boven het zuidoosten zien we duidelijk hogere wolkenbases. Na passage van de frontale golf zien we vanaf de nacht naar donderdag weer convectieve bewolking met ook weer Cb's met toppen in de categorie FL150-FL200.

Zicht:

Zicht overwegend goed. Bij de frontale zone vooral aan de zijde van het koufront matige zichtcondities, als het front gaat slepen nemen de mistkansen boven zee sterk toe. In de zuidoostelijke helft lijken de condities niet zo heel veel te lijden te hebben van de neerslag, wellicht teruglopend naar matig. Bij de frontale golf in intensievere neerslag matige tot slechte zichten, datzelfde geldt ook bij de buien die daarna volgen op donderdag.

Neerslag:

Aanvankelijk boven land nog droog. Bij de frontale zone perioden met regen, op hoogte ligt het front wat oostelijker dan onderin. Bij het grondfront is vooral sprake van wat motregen. Bij de frontale golf later in de avond zien we weer activering van de neerslag, vooral ten zuidoosten van het grondfront. Na passage volgen wegens de nadering van de CAD buien, CAPE ligt rond 100-400 J/kg. De buien kunnen zich redelijk goed organiseren (veel schering).

Temperatuur:

Weinig bijzonderheden.

Sluiten