28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-22 11:14:32 - 2023-03-23 24:00:00

Issued: 22-03-2023, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden voert een zuidwestelijke stroming vrij vochtige lucht aan. Een frontale zone bereikt halverwege de ochtend het noordwesten van het land en blijft daar vervolgens NO-ZW georienteerd slepen. Een golf in dit front bereikt in de tweede helft van de avond het zuidwesten en trekt in de nacht naar donderdag langs de kust noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront trekt daarbij oostwaarts over ons land, gevolgd door een CAD op donderdagochtend, die vervolgens boven ons land blijft slepen. Vanuit het zuidwesten nadert donderdagavond een nieuw frontale golf ons aandachtsgebied. In de nacht naar vrijdag trekt de golftop over ons aandachtsgebied waarna vrijdagochtend de aangevoerde lucht polair wordt.

Modelbeoordeling:

De komende periode vormt de grenslaag het belangrijkste aandachtspunt. Gezien het gebied met hoge dauwpunten dat aangevoerd wordt zeker iets om rekening mee te houden waarbij wel opgemerkt moet worden dat het er allemaal weer erg fors en massief uitziet in de Harmonies. Het begint ook direct aan de Engelse Oostkust zodra daar de hoge dauwpunten boven zee terecht komen. Dit is m.i. erg snel. Vaak heeft de lucht wel tijd nodig om verzadigd te raken boven zee, zeker ook bij de windsnelheden die er nu staan. Verder stroomafwaarts wordt de kans wel groter dat de lucht in de grenslaag verzadigd raakt.

Wind(stoten):

Momenteel ZW 6-7. In de loop van vanmiddag verdwijnt de 7 Bft en blijft er nog een 6 Bft over. Zware windstoten blijven beperkt tot de Noordzee en een uiterst smalle kuststrook (geen code geel, want wintercriterium geldt nog). In de nacht naar donderdag (op nadering van de CAD) komt de 7 Bft weer tijdelijk terug.

Bewolking:

Momenteel SC/Ac bewolking. Nabij de frontale zone stratus, de slechtste condities nabij het grondfront wanneer het front gaat slepen. Boven het zuidoosten zien we duidelijk hogere wolkenbases. Na passage van de eerste frontale golf zien we vanaf de nacht naar donderdag en donderdag overdag weer convectieve bewolking met ook weer Cb's met toppen in de categorie FL150-FL200. Nabij de tweede frontale golf opnieuw weer signalen voor St-bewolking.

Zicht:

Zicht overwegend goed. Bij de frontale zone vooral aan de zijde van het koufront matige zichtcondities, als het front gaat slepen nemen de mistkansen boven zee toe (zie modelbeoordeling). In de zuidoostelijke helft lijken de condities niet zo heel veel te lijden te hebben van de neerslag, wellicht teruglopend naar matig. Bij de frontale golf in intensievere neerslag matige tot slechte zichten, datzelfde geldt ook bij de buien die daarna volgen op donderdag.

Neerslag:

Bij de frontale zone perioden met regen, op hoogte ligt het front duidelijk oostelijker dan onderin. Bij het grondfront is vooral sprake van wat motregen. Bij de frontale golf later in de avond zien we weer activering van de neerslag. Nabij de CAD buien. CAPE ligt rond 100-400 J/kg, overdag tussen 400-700 J/kg. De buien kunnen zich redelijk goed organiseren (vrij veel effectieve schering, algauw rond de 30 kn). Een enkele onweersklap, daar waar de bovenlucht het koudst is (noordwest van ons boven de Noordzee) is mogelijk. Actueel nabij Ierland al enkele ontladingen.

Temperatuur:

Vrijwel geen dagelijkse gang, dus hoge minima komende nacht. Morgen met wat zon is 15-16 graden mogelijk in het zuidoosten.

Sluiten