28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-23 00:48:05 - 2023-03-24 24:00:00

Issued: 23-03-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt de komende twee dagen langzaam oostwaarts en ligt vrijdagavond boven Schotland. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij vochtige lucht aan. Een golvend koufront boven ons land trekt oostwaarts en verlaat het oosten de eerste helft van de nacht, aan het aardoppervlak ligt de golf meer naar het noordwesten wat ook de aanvankelijk nog slechte condities boven de Duitse Bocht verklaart. Op hoogte wordt na koufrontpassage de bovenlucht geleidelijk steeds kouder. Een volgend koufront (van oorsprong CAD) ligt boven de Britse Eilanden en bereikt het land in de tweede helft van de nacht. Overdag blijft dit front slepen boven het zuiden en oosten, ten noorden van het front is de aangevoerde lucht beduidend droger. Een golf in het front zorgt ervoor dat de fronten in de avond weer noordwaarts trekken. De golf zelf trekt later in de avond en in de nacht naar vrijdag noordoost over het land, waarna het koufront aan het einde van de nacht het oosten verlaat. Daarna volgt vrijdag overdag een (zwakke) occlusie die boven het zuidoosten tot stilstand komt.

Modelbeoordeling:

De Harmonies berekenen boven het gehele noordelijke FIR gebied de eerste helft van de nacht nog een uitgebreid gebied met stratus en mist, de schaal is echter in werkelijkheid een stuk beperkter. Verder zien de modellen er vrij eenduidig uit. Aandachtspunt is mogelijk de wind, vooral tijdens passage van het koufront in de nacht naar vrijdag. Combinatie van marginale onstabiliteit en veel windschering lijkt mogelijk tot de vorming van lijnvormige convectie met bijbehorende windstoten.

Wind(stoten):

Modellen zijn eenduidig. Harmonies berekenen af en toe (zware) windstoten; momenteel op beperkte schaal langs de noordwestkust (dit doet zich niet voor), daarna bij de CAD op zee, en in de nacht naar vrijdag bij passage van het koufront. Vrijdag overdag kunnen bij buien boven het zuidoosten ook windstoten voorkomen. De kans op zware windstoten is vooralsnog wel beperkt.

Bewolking:

In de Duitse Bocht nog wat stratusbewolking. Na passage van de golf zullen de condities daar verbeteren. Vervolgens een toenemende kans op enkele Cb's, vooral. bij het koufront/CAD. Maximale tophoogte ca. FL250 boven zee (vooral tijdens passage van het koufront/CAD) en FL150 boven land. Vanavond bij de actieve golf met name rond het occlusiepunt waarschijnlijk weer St beneden 500 vt. Het koufront vrijdagnacht/ochtend is weer meer convectief van aard. Toppen Cb's dan FL100-F150.

Zicht:

Zicht goed, in de Duitse Bocht nog matige zichten wegens de nog vrij hoge dauwpunten in combi met lage zeewatertemperaturen. Verder in neerslag matig tot slechte zichtwaarden.

Neerslag:

Vanavond wordt de neerslag geleidelijk convectief van aard door de nadering van koudere bovenluchten. De koudste bovenlucht bevindt zich boven het noordelijke FIR gebied, de convectie bij het koufront/CAD is dan ook met name in dat gebied actief. Op 500 hPa trekt ook een kortgolvige trog mee. Tot en met de passage boven zee 400-700 J/Kg MuCape en 20-30 kn effectieve schering. Onweer is daar mogelijk. Overdag met name in het zuiden, midden en oosten enkele buien. MuCape 400-700 J/Kg met 30 kn effectieve schering (0-3 km), onweer is wegens de vrij lage tophoogte niet waarschijnlijk. Bij de actieve golf buiige regen en op het koufront vrijdagnacht kans op lijnvormige convectie met windstoten.

Temperatuur:

Conform modeluitvoer.

Sluiten