28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-23 05:05:56 - 2023-03-24 24:00:00

Issued: 23-03-2023, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt de komende twee dagen langzaam oostwaarts en ligt vrijdagavond boven Schotland. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij vochtige lucht aan. Een koufront (van oorsprong CAD) ligt NO-ZW georienteerd boven ons land en komt vroeg in de ochtend tot stilstand boven het zuiden. Noord van het front is de lucht beduidend droger. Een golf in het front zorgt ervoor dat de fronten in de middag en avond weer noordwaarts trekken. De golf zelf trekt later in de avond en in de nacht naar vrijdag noordoost over het land, waarna het koufront aan het einde van de nacht het oosten verlaat. Daarna volgt vrijdag overdag een (zwakke) occlusie die boven het zuidoosten tot stilstand komt.

Modelbeoordeling:

De modellen zien er vrij eenduidig uit. Aandachtspunt is mogelijk de wind, vooral tijdens passage van het koufront in de nacht naar vrijdag wegens een combinatie van onstabiliteit en veel windschering.

Wind(stoten):

Modellen zijn redelijk eenduidig. De Harmonies berekenen af en toe (zware) windstoten; in de nacht naar vrijdag bij passage van het koufront en vrijdag overdag bij een enkele bui in het zuidoosten. Een aandachtspunt ook al lijkt de kans op >75 km/uur wel beperkt.

Bewolking:

Enkele Cb's, vooral bij het koufront/CAD. Maximale tophoogte ca. FL250 boven het noorden van de FIR (vooral tijdens passage van het koufront/CAD) en FL150 boven land. Vanavond bij de actieve golf met name rond het occlusiepunt waarschijnlijk weer St beneden 500 vt. Het koufront vrijdagnacht/ochtend is weer meer convectief van aard. Toppen Cb's dan FL100-F150. Vrijdag overdag CU bewolking en enkele Cb's, vooral in het zuiden. De toppen liggen rond FL150-200. CAPE waarden 400-700 J/kg, schering ca. 35 kn waarmee sprake is van multicells.

Zicht:

Zicht goed, in neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Convectieve neerslag. De koudste bovenlucht bevindt zich boven het noordelijke FIR gebied, de convectie bij het koufront/CAD is dan ook met name in dat gebied actief. Op 500 hPa trekt ook een kortgolvige trog mee. Tot en met de passage boven zee 400-700 J/Kg MuCape en 20-30 kn effectieve schering. Onweer is daar mogelijk. Overdag met name in het zuiden, midden en oosten enkele buien. MuCape 400-700 J/Kg met 30 kn effectieve schering (0-3 km), onweer is wegens de vrij lage tophoogte niet waarschijnlijk. Bij de actieve golf buiige regen en op het koufront vrijdagnacht kans op lijnvormige convectie met windstoten. Daarna is er overdag sprake van enkele buien, vooral nabij de occlusie in het zuiden mogelijk intensievere buien, mede geholpen door dagelijkse gang. Onweer is daar mogelijk.

Temperatuur:

Conform modeluitvoer.

Sluiten