28/05/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2023-03-23 11:13:35 - 2023-03-24 24:00:00

Issued: 23-03-2023, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt de komende twee dagen langzaam oostwaarts en ligt vrijdagavond boven Schotland. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij vochtige lucht aan. Een koufront (van oorsprong CAD) ligt NO-ZW georienteerd boven het zuiden. Noord van het front is de lucht beduidend droger. Een golf in het front zorgt ervoor dat de fronten vanmiddag en vanavond weer noordwaarts trekken. De golf zelf trekt later vanavond en komende nacht noordoostwaarts over het land, waarna het koufront aan het einde van de nacht het oosten verlaat. Daarna volgt vrijdag overdag een (zwakke) occlusie die boven het zuidoosten tot stilstand komt.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de wind, vooral tijdens passage van het koufront in de nacht naar vrijdag wegens een combinatie van onstabiliteit en veel windschering.

Wind(stoten):

De Harmonies berekenen af en toe (zware) windstoten; in de nacht naar vrijdag bij passage van het koufront en vrijdag overdag bij een enkele bui in het zuidoosten. Gezien de vrij forse schering

Bewolking:

Enkele Cb's, vooral bij het koufront/CAD. Tops ca. FL150 boven land. Vanavond bij de golf met name rond het occlusiepunt waarschijnlijk weer St beneden 500 vt. Het koufront is komende nacht en vrijdagochtend weer meer convectief van aard. Toppen Cb's dan FL100-F150. Vrijdag overdag CU bewolking en enkele Cb's, vooral in het zuiden. De toppen liggen rond FL150-200. CAPE rond 500 J/kg, forse schering van 30 kn.

Zicht:

Zicht goed, in neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Buien. MuCape rond 500 J/Kg met 30 kn effectieve schering (0-3 km), onweer is wegens de vrij lage tophoogte minder waarschijnlijk. Bij de actieve golf buiige regen en op het koufront vrijdagnacht kans op lijnvormige convectie met windstoten. Daarna is er overdag sprake van enkele buien, vooral nabij de occlusie in het zuiden mogelijk intensievere buien, mede geholpen door dagelijkse gang. Onweer is daar mogelijk. Tot en met het einde van de nieuwste runs wordt vooral in het oosten en zuiden op meerdere plekken meer dan 20 mm regen berekent, zeer lokaal 40+ mm.

Temperatuur:

Conform modeluitvoer.

Sluiten